Hogyan változott a 10 leggazdagabb ember vagyona 10 év alatt?

Elemzések2021. máj. 22.Fellegi Tamás

Tíz év nagy idő a tőzsdén, márpedig a leggazdagabb emberek vagyona ma már leginkább attól függ, hogy vállalkozásukat mennyire értékeli a piac. Most összevetjük a 2009-es válság utáni helyzetet a maival.

Hosszú távú változás

A világ leggazdagabb embereinek listáján az utóbbi évtizedekben történt egy jelentős változás, ami a társadalmi fejlődés természetes velejárója. Míg régebben királyok, hercegek, és egyéb, örökletes úton, de semmiképp nem munkával vagy vállalkozással szerzett vagyonnal rendelkezők is jócskán voltak a listán (mondhatjuk, hogy ez még a feudalizmus későre maradt öröksége volt), addig az elmúlt évtizedekben ők leszorultak a lista éléről.

Helyüket többnyire vállalkozók vették át, de például a 70-es, 80-as években még mutatkoztak ma már furcsának tűnő anomáliák: akkor az olaj olyan nagy kincs volt, hogy a listán sejkek is előhelyen álltak, vagyis önmagában az olajlelőhelyek birtoklása mesés vagyont jelentett. A nagy olajipari cégek még jó darabig a legnagyobb tőzsdei vállalatok között voltak, mára azonban az egyetlen Saudi Aramco kivételével kiszorultak onnan, hisz ma már nem az olaj körül forog a világ.

Egy-egy válság után

A 21. században már egyértelműen a sikeres vállalkozóké a terep, akik vállalkozásaikat tőzsdére vitték, ahol igazán nagyra lehet nőni, és ahol rendszerint sokkal magasabbra értékeli a piac a cégeket, mint amilyen árat egy zárt társaság esetében el lehet érni. A bő 10 évvel ezelőtti és a mostani helyzet között van egy közös vonás: egy-egy válság lecsengő szakaszáról van szó, jóllehet a kettő eredete és így jellege teljesen más. Akkor egy klasszikus pénzügyi válság zajlott a tőzsdei árak összeomlásával, most viszont külső körülmény, egy járvány elleni védekezés okozta a visszaesést, ami azonban a tőkepiacokat csak igen rövid ideig viselte meg.

Szárnyaló tőzsdék, korlátlan lehetőségek

A jelenlegi emelkedő tőzsdei trend 2009 márciusában indult, így a maga 12 évével ritka hosszúnak mondható, így érthető módon a mostani leggazdagabbaknak bőven jutott idő és lehetőség, hogy vállalkozásaik részvénye és így vagyonuk értéke nagyot nőjön. Hozzá kell tenni, hogy ez csak akkor valósulhatott meg, ha tényleg jól is ment a cégnek, mivel ugyan fújtak a piacon néhány eszközben lufit, mint kisebb részvények vagy épp a kriptodevizák, de a legnagyobb vállalatoknál nem beszélhetünk irreális árakról (kivéve talán a Teslát, ahol a befektetők megelőlegezik a sikert).

Ennek megfelelően vannak a maiak között, akik sikereiket az elmúlt években érték el, így 10 éve még nem voltak a listán, de akad olyan, régóta stabilan sikeres ember, mindjárt 4 is, aki már akkor is a listán volt. Ami lényeges eltérés: 10 éve viszonylag vegyes volt a lista a helyezettek nemzetiségét illetően, ma viszont nyomasztó amerikai fölény van a listán.

Ennek oka leginkább az, hogy az amerikai tőzsdéken volt a legnagyobb az emelkedés, miután a fedezetlen pénznyomtatás (eszközvásárlási programok) mértéke is az USA-ban volt a legnagyobb, de az is igaz, hogy az elmúlt évtizedben leginkább amerikai cégek tudták jelentős profit mellett meghódítani a globális piacot.

Változatos volt a lista

Nézzük ezek után a 2010-es helyzetet. A Forbes listája szerint az élen a mexikói telekom-mogul, Carlos Slim állt 53 milliárd dolláros vagyonnal, és utána jött két, ma is a listán szereplő amerikai: Bill Gates és Warren Buffett. Utánuk két indiai következett 30 milliárd dollár alatti vagyonnal, egyikük ma is felfér még a listára, bár az ismertebb név Lakshmi Mittal volt az acéliparból. A listán őket az Oracle-tulajdonos Larry Ellison követte, majd a Louis Vuitton francia tulajdonosa jött, végül egy brazil és egy spanyol vállalkozó után a német Aldi-tulajdonos Karl Albrecht volt a tizedik.

Helyezés 2010-ben Név Vagyon, milliárd dollár Ország Cég, iparág
1. Carlos Slim 53,5 Mexikó Telmex, América Móvil (telekommunikáció)
2. Bill Gates 53 USA Microsoft
3. Warren Buffett 47 USA Berkshire Hathaway
4. Mukesh Ambani 29 India Reliance Industries (több iparág)
5. Lakshmi Mittal 28,7 India Arcelor Mittal (acélgyártás)
6. Larry Ellison 28 USA Oracle
7. Bernard Arnault 27,5 Franciaország Louis Vuitton
8. Eike Batista 27 Brazília EBX Group (energia, bányászat, kisker.)
9. Amancio Ortega 25 Spanyolország Inditex (divatipar, Zara)
10. Karl Albrecht 23,5 Németország Aldi

Technológiai túlsúly

Látszik, hogy akkor nem csak országok, de iparágak szerint is változatos volt a lista, azonban a 10-es évek az okostelefonról és az internetről, valamint a hozzájuk kapcsolódó iparágakról szóltak, mint a közösségi média, online kereskedelem, felhőalapú szolgáltatás és lehetne sorolni. Ennek megfelelően a listán is túlsúlyban vannak ezen iparágak képviselői, a 10-ből 7-en ide sorolhatóak. Jelenlegi helyzet szerint az első, mégpedig 177 milliárd dolláros vagyonnal Jeff Bezos, köszönhetően az Amazon sikereinek, de az üzletember az űriparba is belevágott, cége, a Blue Origin 7 milliárdot képvisel a vagyonon belül.

Jeff Bezos és Mark Zuckerberg. Fotó: Varchev.com

Korunk fenegyereke

Második helyen áll korunk fenegyereke, a piacokat időnként manipuláló, néha furcsákat mondó, de abszolút zseniális vállalkozó: Elon Musk. Ő az, akinek 150 milliárd dolláros vagyona javarészt még a sikerek megelőlegezéséből jön össze, hisz fő műve, a Tesla részvénye hihetetlenül drágán forog: mintha már 20-30, vagy inkább 50 millió elektromos autót gyártana évente, noha az egymilliós számot is csak idén vagy jövőre fogja elérni. Kétségtelen, hogy űrcége nem mellékesen megalkotta sokszor újraindítható rakétát, és egy, a NASA-val kötött szerződés szerint ő építheti az űrjárművet a sok évtized után első holdutazáshoz, így van mire előlegezni a bizalmat.

Régi motorosok

A harmadik helyen egy kakukktojástalálható a tech-guruk között, a 10 évvel korábbról már ismerős Bernard Arnault személyében, akinek vagyona javát a Christian Dior adja, amely sok más luxusmárkát is birtokol, köztük a Louis Vuittont is, amelyben közvetlen részesedéssel is rendelkezik. A negyedik helyen a lista talán legrégebbi szereplője, Bill Gates áll 124 milliárd dollárral, akinek vagyonát már nem igazán befolyásolja az árfolyamingadozás, hisz már sok éve zsebre tette, amit a Microsoft hozott neki (igaz, hogy azóta újra az élre került a Microsoft, ha meglenne a részesedés, még sokkal nagyobb lenne a vagyon).

Ifjan is a legnagyobbak közé lehet jutni

Az ötödik helyen áll a 10 éve még csak pár milliárddal rendelkező, de már a totális siker kapujában álló Mark Zuckerberg, aki igen fiatalon érte el a teljes világsikert (az emberiség harmada az ügyfele), még most is csak 36 éves. Hatodik a világ talán legsikeresebb hosszú távú befektetője, a 91 éves Warren Buffett közel 100 milliárdos vagyonnal, hetedik helyen a régi ismerős Larry Ellison, miután az Oracle most is jól fut. Utána következik a Google két alapítója, Larry Page és Sergei Brin.

Végül a 10-ik helyen a másik nem amerikai, az indiai Mukesh Ambani, akinek most 85 milliárd dollárt ér a vagyona, köszönhetően sok iparágban működő cégének, amely India legnagyob vállalata.

Sorrend, 2021. május Név Vagyon (milliárd dollár) Ország Cég, iparág
1. Jeff Bezos 177 USA Amazon, Blue Origin
2. Elon Musk 151 USA Tesla, SpaceX
3. Bernard Arnault 150 Franciaország Louis Vuitton, Christian Dior
4. Bill Gates 124 USA Microsoft
5. Mark Zuckerberg 115 USA Facebook
6. Warren Buffett 96 USA Berkshire Hathaway
7. Larry Ellison 93 USA Oracle
8. Larry Page 91,5 USA Google
9. Sergei Brin 89 USA Google
10. Mukesh Ambani 84,5 India Reliance Industries

Megnőttek a vagyonok

Ami a vagyonok nagyságát illeti, egyvalami rögtön feltűnik: a 10. helyezett vagyona is lényegesen nagyobb összeg, mint 2010-ben az első helyezetté. Ezt korábbi időkben rá lehetett volna fogni az inflációra vagy a dollár értékvesztésére, de most ilyesmiről szó sincs: a 10-es évek a defláció évtizede volt, a jegybankok azért küzdöttek a fejlett világban, hogy legalább egy pici, egészséges inflációt elő tudjanak idézni. A dollárban mért növekedés a tőzsdei emelkedésnek, valamint egyes cégek közel az egész világot behálózó sikerének köszönhető.