Einstein boldogság-elmélete másfél millió dollárért kelt el

Siker2017. okt 29.Növekedés.hu

Albert Einstein boldogságról szóló két életbölcsessége nem kevesebb, mint másfél millió dollárért kelt el egy jeruzsálemi aukción a minap. A tudós még 1922-ben egy tokiói szálloda két papírlapjára írta gondolatait, melyet – készpénz híján – borravaló gyanánt adott egy hordárnak. A japán fővárosba egyébként azért érkezett, hogy előadás-sorozatot tartson, és nem sokkal az eset előtt tudta meg, hogy Nobel-díjjal ismerték el munkásságát. Állítólag egy olyan mondat kíséretében adta át a „boldogság-elméletét” a hordárnak, hogy ha szerencsés lesz, egy nap még sokat fog érni neki ez az üzenet. Einstein nem tévedett. A 95 évvel később előkerült, az Imperial Hotel felirat alatt olvasható eredeti üzeneteket, vagyis az egykori „borravalót” a napokban egy jeruzsálemi aukciósház árverezte el – méghozzá rekordösszegért, másfél millió dollárért. Ennyiért Izraelben még soha nem kelt el aukción semmilyen értéktárgy, főleg nem két kézzel írott „cetli”. Az eladó állítólag a japán hordár egyik leszárazottja, az új tulajdonos kilétére azonban nem derült fény. Ennél azonban sokkal érdekesebb, milyen üzenetet hagyott hátra a fizikai Nobel-díjas tudós. A németül írt gondolatok szerint az életben a boldogság nem feltétlenül egy rég megálmodott cél elérése. Egészen pontosan: „A nyugodt és szerény élet sokkal több boldogságot hoz, mint a siker folyamatos hajszolása, ami állandó nyugtalansággal jár együtt.” (Az eredeti német szöveg a következőkép szól: „Stilles bescheidenes Leben gibt mehr Glück als erfolgreiches Streben, verbunden mit beständiger Unruhe." A másik üzenetét szintén a szállodai papírra írta az akkor 43 éves Einstein: „Ahol van szándék, ott van út is. Vagyis: "Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg". Utóbbi 240 ezer dollárt ért az aukción, ami szintén messze a várakozások feletti összegnek számít.  

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.