Einstein boldogság-elmélete másfél millió dollárért kelt el

Siker2017. okt. 29.növekedés.hu

Albert Einstein boldogságról szóló két életbölcsessége nem kevesebb, mint másfél millió dollárért kelt el egy jeruzsálemi aukción a minap. A tudós még 1922-ben egy tokiói szálloda két papírlapjára írta gondolatait, melyet – készpénz híján – borravaló gyanánt adott egy hordárnak.

A japán fővárosba egyébként azért érkezett, hogy előadás-sorozatot tartson, és nem sokkal az eset előtt tudta meg, hogy Nobel-díjjal ismerték el munkásságát. Állítólag egy olyan mondat kíséretében adta át a „boldogság-elméletét” a hordárnak, hogy ha szerencsés lesz, egy nap még sokat fog érni neki ez az üzenet. Einstein nem tévedett.

A 95 évvel később előkerült, az Imperial Hotel felirat alatt olvasható eredeti üzeneteket, vagyis az egykori „borravalót” a napokban egy jeruzsálemi aukciósház árverezte el – méghozzá rekordösszegért, másfél millió dollárért. Ennyiért Izraelben még soha nem kelt el aukción semmilyen értéktárgy, főleg nem két kézzel írott „cetli”.

Az eladó állítólag a japán hordár egyik leszárazottja, az új tulajdonos kilétére azonban nem derült fény. Ennél azonban sokkal érdekesebb, milyen üzenetet hagyott hátra a fizikai Nobel-díjas tudós. A németül írt gondolatok szerint az életben a boldogság nem feltétlenül egy rég megálmodott cél elérése. Egészen pontosan:

„A nyugodt és szerény élet sokkal több boldogságot hoz, mint a siker folyamatos hajszolása, ami állandó nyugtalansággal jár együtt.”

(Az eredeti német szöveg a következőkép szól: „Stilles bescheidenes Leben gibt mehr Glück als erfolgreiches Streben, verbunden mit beständiger Unruhe."

A másik üzenetét szintén a szállodai papírra írta az akkor 43 éves Einstein:

„Ahol van szándék, ott van út is."

Vagyis: "Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg". Utóbbi 240 ezer dollárt ért az aukción, ami szintén messze a várakozások feletti összegnek számít.