Egyedülálló termék az OTP-től Romániában

Hírek2020. jún. 5.Növekedés.hu

Az OTP Bank Romania egyedülálló banki terméket alakított ki az országban - olvasható a romaniajournal.ro hírportálon.

Az APIA SAPS programhoz (földterület-alapú uniós támogatások programja, amelyet a Mezőgazdasági Kifizetések és Intervenciók Ügynöksége bonyolít) kapcsolódva előfinanszírozza a gazdáknak járó juttatásokat.

A hitel összege az adott évre esedékes támogatás 160 százalékát érheti el. A bank arra számít, hogy a mezőgazdaságot sújtó szárazság miatt a termék iránt jelentős lehet az érdeklődés. A farmerek igyekeznek biztonságba helyezni a még menthető terményeket, illetve befejezni az érintett növények helyére kerülő tavaszi vetéseket.

Az idei aszály megváltoztatta a finanszírozási igényeket; nyilvánvaló a kérelmek számának növekedése. Az APIA SAPS-program elindítása kulcsfontosságú. Tapasztaljuk, hogy sok olyan farmernek, akivel hosszú évek óta együtt dolgozunk, nagyobb támogatásra van szüksége, mint korábban bármikor. A gazdasági környezet bonyolult, ezért keresünk olyan finanszírozási megoldásokat, amelyek alkalmasak a helyi mezőgazdaság támogatására. Ilyen termék az APIA SAPS kettős elő-finanszírozási kölcsön, amely révén a farmerek a termőföld-alapú támogatás maximum 160 százalékát veheti fel. Ez egy stratégiai terület, amelyet mi bizalomra érdemesnek tartunk, már régóta támogatunk és amelybe hosszú távú befektetéseket tervezünk

nyilatkozta Roxana Hidan, az OTP Bank Romania kiskereskedelmi ágazatának helyettes vezetője.

A támogatást a bank két részletben folyósítja: a területalapú támogatás 80 százalékát megelőlegezve, a szerződés megkötésének évében fizeti ki, további 80 százalékát pedig a következő esztendőben. A törlesztés havi, negyedéves vagy éves részletekben történik, az ügyfél igényeinek megfelelően.

A finanszírozás biztosítéka az APIA-val (Mezőgazdasági Kifizetések és Intervenciók Ügynöksége) és a Guarantee Funds-szal (Garancia Alap) kötött megállapodás.

Az OTP Bank Romania egyszerű előfinanszírozási terméket is ajánl a farmereknek. Ez az APIA igazolásán alapul és a várható támogatási összeg 85 százalékát finanszírozhatja rugalmas pénzügyi megoldások mellett.

Az APIA az idei évtől kezdődően köt megállapodásokat a bankokkal a föld alapú támogatások hitel-fedezetként történő alkalmazásáról. A koronavírus-járvány időszakában gyors és biztonságos on-line munkafolyamatot alakítottak ki, amely keretében az igénylők dokumentumait közvetlenül a banknak küldik meg.