Hatalmas vérengzés az EU kiskereskedelmi ágazatában

Elemzések2020. jún. 5.Harsányi Péter

Közel 20 százalékkal zsugorodott az Európai Unióban a kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban éves alapon. Hazánkban gyakorlatilag fele ekkora volt a csökkenés mértéke. Az unió szerte alacsonynak számító hazai munkanélküliségi ráta gyorsabb magyar kilábalást sejtet.

A piaci várakozásoknál kisebb mértékben, 10,2 százalékkal csökkent áprilisban éves alapon a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon. Ezt az időszakot már teljes egészében érintette a járványhelyzet.

A jelentősebb csökkenés a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek és az üzemanyag-kiskereskedelem brutális forgalomvisszaesésének tudható be. Előbbi 14,8, utóbbi 26,3 százalékkal zsugorodott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben mindössze 0,4 százalékkal csökkent a forgalom.

Forrás: KSH

Az Unióban 18 százalékos a visszaesés

A 10 százalékos visszaesés a kiskereskedelemben ugyan első hallásra soknak hangzik, de nemzetközi kontextusban már egészen más a helyzet.

Az Európai Unióban áprilisban 18 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Ehhez képest a hazai visszaesés csak fele akkora volt.

Kiskereskedelmi forgalom alakulása, április, éves összehasonlítás (százalék)

Forrás: Eurostat

"V" alakú kilábalás a kiskereskedelemben?

A kisebb visszaesés a forgalomban lendületesebb visszapattanást tesz lehetővé a későbbiekben. Várhatóan júniusban már újra pozitív előjelű lehet a kiskereskedelmi forgalom éves alapú változása, amit az elhalasztott vásárlások, a vidéki üzletek nagyobb aktivitása és a gazdaság újraindulása is támogat.

A hiteltörlesztési moratórium életbe léptetése családok tízezreit mentette meg az ellehetetlenüléstől. A rövidített munkaidős bértámogatás és számos egyéb intézkedés egyaránt megakadályozta a munkanélküliség drasztikus megemelkedését. Emiatt több pénzük maradt az embereknek és a többi EU országhoz képest erősebb maradt a kereslet.

Munkanélküliségi ráta alakulása, április, éves alapon (százalék)

Forrás: Eurostat

Időközben közzétették a munkanélküliségi adatokat az európai országokban.

Magyarország a legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkező országok között van az Európai Unió területén.

Pozitívum továbbá, hogy Magyarország legnagyobb HR szolgáltatója májusban már emelkedő megbízásszámokat tapasztalt. A neheze a munkaerőpiacon nagy valószínűséggel már mögöttünk van.

Ez volt az ár

A korlátozó intézkedések megfelelő időben történő bevezetésének köszönhetően sikerült elfojtani a járvány terjedését hazánkban. A kiskereskedelem 10 százalékos visszaesése ugyan nem kevés, de sokkal rosszabb is lehetett volna a helyzet. Elég csak Olaszországra vagy Spanyolországra gondolni.

Turizmus

A foglalkoztatottság és a kiskereskedelmi értékesítés szempontjából egyaránt fontos, hogy mikor cseng le véglegesen a járvány és mikor oldják fel Európa szerte a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket. A turisták fogyasztása ugyanis egy fontos eleme a kiskereskedelmi üzletek árbevételének.

Nyertesek

A kijárási tilalom következtében az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 104 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az ágazat ezáltal a kiskereskedelmi forgalomból áprilisban már 12,5 százalékkal részesedett.

Vesztesek

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 26,3 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 33 százalékkal estek vissza.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 14,8 százalékkal csökkent.

A textil, ruházati és lábbeli üzletek forgalma 90 százalékkal zuhant. A használtcikk kereskedések forgalma 80 százalékkal, a könyv, számítástechnika, egyéb iparcikkek kategória 37 százalékkal, a bútor és műszakicikk értékesítések 24 százalékkal zsugorodtak.

A gyógyszerek és gyógyászati illatszerek iránti kereslet 15 százalékkal esett vissza. Az iparcikk jellegű vegyes kereskedések 8,2 százalékkal realizáltak alacsonyabb forgalmat.