Egyre nagyobb bajban az amerikaiakat segítő afgánok - biometrikus adatok kerültek a talibán kezére

Hírek2021. aug. 28.Növekedés.hu

Olyan adatbázishoz férhetnek hozzá a tálibok, aminek a segítségével bármit megtudhatnak a nyugatiakat segítő afgánokról. Hátborzongató mi várhat azokra, akiket megtalálnak.

Az, hogy az Afganisztánból való kivonulás sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt a nyugati NATO erők előre eltervezték, már most tisztán látszik. A nyugodt csapatkivonások rohamtempójú menekítéssé váltak. Civilek tömege akarja elhagyni a káoszba süppedt országot, köztük olyan afgán állampolgárok, akik korábban a nyugati szövetségeseket segítették.

Az, hogy az ő és a családjuk élete veszélyben van, mostanra egyértelművé vált, így a különböző országok elkezdték a kimenekítésüket. Így tett Magyarország is, a Sámán hadművelet keretein belül bravúros kimenekítési akciót hajtott végre a Honvédség.

Sajnos az amerikai művelet jóval kevésbé halad gördülékenyen, és egyre inkább kérdéses mi lesz az Egyesült Államokat segítő afgánok sorsa. Nemrég nagy port kavart, hogy az amerikaiak átadtak a táliboknak egy névsort, amin tételesen rajta volt minden afgán neve, akik korábban az USA haderejének dolgoztak.

Most viszont egy újabb, talán még ennél is kínosabb botrány pattant ki, ugyanis úgy tűnik, hogy tálib kézre került az úgy nevezett HIIDE, vagyis az évek során felhalmozott biometrikus adattömeg – írja az Euronews. Ebben afgán polgárok (partnerek és segítők) tízezreinek írisz szkenjei, DNS-mintái, ujjlenyomatai, életrajzi és családi adatai és kapcsolatrendszere található.

A segítőik adatait is gyűjtötték

Ezek az amerikai katonai biometrikus eszközök segíthetnek a táliboknak a koalíciós erőknek dolgozó afgánok azonosításában - mondták a The Intercept c. lapnak jelenlegi és volt katonai tisztviselők.

Az amerikai hadsereg a terroristák felkutatásának eszközeként hirdette a biometrikus technológiát, ugyanakkor a nekik segítő afgánok biometrikus adatait is széles körben gyűjtötték és használták fel. Naponta több ezer helyi ember adatait dolgozták fel - mondták a lap forrásai.

Külön kockázatot jelenthet, hogy ha a táliboknak plusz eszközökre van szükségük az adatok feldolgozásához, akkor abban az őket eddig is támogató pakisztáni hírszerzés (ISI) lehet a segítségükre, így tehát Pakisztán is hozzájuthat az érzékeny adatokhoz.

Próbálnak eltűnni a közösségi médiáról

A listák és személyes adatok kiszivárgásáról szóló hírek hatására az afgánok sietnek törölni a közösségi média profiljaikat, a nemzetközi szervezetek pedig igyekeznek törölni minden olyan bizonyítékot, amely az elmúlt 20 évben velük együtt dolgozó helyiekről árulkodhat.

Az Access Now digitális emberi jogi csoport szerint a közelmúltig legalább három, biometrikus adatokat használó digitális személyazonossági rendszer működött Afganisztánban, ebből az egyik, a HIIDE teljes központi adatbázisa most a tálibok kezén van.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek következtében hány ember szenzitív azonosító adatait tudja most a terrorszervezet lehívni. A következmények mindenesetre végzetesek lehetnek: jelentések szerint a tálib harcosok házról házra járnak, hogy megtalálják azokat az embereket, akik a külföldi erőkkel dolgoztak.