Egyre több a kokain és a metamfetamin Európában

Hírek2022. máj. 6.MTI, Andits Eszter, Brüsszel

Az Európai Unióban egyre nagyobb méreteket ölt a kokain és a metamfetamin terjesztése, a hozzáférés e kábítószerekhez rekordszintet ütött meg. A metamfetamin használata Csehországban és Szlovákiában a leggyakoribb, az előállítás pedig főként Belgiumban és Hollandiában történik.

Az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) és a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának friss jelentése megállapítja: Európában 2020-ban már a negyedik, egymást követő évben rekordmennyiségű, összesen 214,6 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok, főleg Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban. Az Európában lefoglalt kokain nagy része tengeri konténerekben érkezik, a szállítmányok belépési pontjai egyre változatosabbak, és egyre nagyobb mennyiséget foglalnak le kelet-európai és törökországi kikötőkben is.

A jelentés rámutat, hogy a kokain feldolgozása ma már Európán belül történik, s a kábítószer előállításához használt előanyagokat nagy mennyiségben zároltak európai laboratóriumokban.

A legszélesebb körben használt szintetikus drog, a metamfetamin, a jelentés szerint "viszonylag kis szerepet játszik az európai kábítószer-kereskedelemben", mindazonáltal a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy ez a drog egyre nagyobb veszélyt jelent a régióban, mivel a hozzáférhetőség egyre nő. 

2010 és 2020 között az EU 27 tagállamában lefoglalt metamfetamin mennyisége több, mint kétszeresére emelkedett, míg a lefoglalt mennyiség 2020-ban mintegy ötszörösére, 2,2 tonnára nőtt. A metamfetamin használata Csehországban és Szlovákiában a leggyakoribb, az előállítás pedig főként Belgiumban és Hollandiában történik.A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a drogkereskedelemhez köthető erőszak egyre elterjedtebb az EU-ban.

Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és Hollandiában az utóbbi években növekedett a rivális kábítószerbandák közötti az erőszakos összecsapások száma.