A heroin és a kokain felett eljárt az idő – Az új drog ütősebb, könnyebb szállítani, és tízezrével szedi az áldozatait

Elemzések2021. dec. 4.D.J.

A COVID-járvány alatt a fentanil népszerűsége új csúcsokat ért el.

A „fehér kínainak” is nevezett fentanil piaca évek óta úgy jön fel, mint a talajvíz. Mivel a járvány alatt a droghasználat megnőtt, ezért most jobban pörögnek az eladások, mint valaha. A drog-kartelleknek nincsenek olyan problémáik, mint a jármű-gyártóknak vagy az élelmiszer-kereskedőknek.

Az ellátási láncaik most is kiválóan működnek. Amerikában a hatóságok főleg a kiugró túladagolási adatokon látják, hogy az értékesítés jelenleg is szárnyal.

Kartell-biznisz

Ősszel a mexikói Culiacán városában a hatóságoknak ugyan sikerült óriási mennyiségű fentanilt lefoglalni - összesen 118 kilogrammot -, de sejthető, hogy mindez a termelőknek meg se kottyan.

A mexikói rendőrség egyik volt dolgozója Manelich Castilla szerint, ha a helyi szervek ekkora fogást tudnak felmutatni, akkor az azt jelenti, hogy a bűnszervezetek már több tonnát gyártanak.

Pár éve még raktárakban és elhagyott házakban állították elő a népszerű drogot, ma már viszont inkább mobil laborokkal dolgoznak.

A fentanilnál nincs szükség nagy dózisokra: mivel ötvenszer erősebb, mint a heroin, ezért a kartellek viszonylag kis szállítmányokban is gondolkodhatnak. Egy utánfutós konténerben már szinte észrevehetetlenül el lehet annyit rejteni, amennyinek a szállítása már komoly nyereséggel jár.

Mexikóban még kilója úgy 1 millió forintba kerül, de amikor átkerül az anyag az Egyesült Államokba ott ugyanezt a mennyiséget átváltva már 6,4 millió forintért árulják.

Akinek már megvan hozzá a szükséges receptje az a gyártási folyamatot néhány óra alatt megoldhatja. A drog kotyvasztását sokszor egykori farmerek intézik, akiknek a földjére rátelepedtek a kartellek, így túl sok választásuk nincs: kénytelenek nekik dolgozni.

Mivel a fentanilt jószerivel bárhol elő lehet állítani, az utóbbi években ez a drog teljesen megváltoztatta a kartellek működését. A gyártó-helyek gyakorlatilag elárasztották az országot. Mexikóváros külső részein épp úgy előfordulnak, mint az amerikai-mexikói határ közvetlen közelében – magyarázza a témában jártas író Ioan Grillo.

A két nagy kartell a Sinaloa és a Jalisco Új Generáció főleg Kínából rendelik az alapanyagokat. Rendszerint a receptjük is Ázsiából származik.

A bűnszervezeteket vezető családok néhány városban így például Culiacánban viszonylag szabadon mozoghatnak. Épp ebben a közel 1 milliós városban a kartell temetője egyébként egészen sajátságosan mutat. A drog-bizniszbe annyian haltak bele, hogy a kartellek körében egyfajta halálkultusz alakult ki.

A nevesebb elhunyt tagoknak a temetőkben kisebb palotákat építenek, méghozzá olyanokat, amelyekben néha még légkondicionálás is működik, a környezetüket pedig biztonsági kamerák figyelik. Van amelyiknek még erkélye és biztonsági záras ajtaja is van. ITT látható, hogy mindez, hogy mutat a valóságban.

Egyre több a halott

A heroin már többé nem juttat a magasba, ráadásul a [fentanil] erősebb és olcsóbb is

– magyarázta a mexikói Tijuanában egy helyi férfi a Financial Times-nak. Bár a hazai pályán is egyre több a függő a kartellek persze nem Mexikót célozzák be elsősorban. A nagy pénz az USA-ban várja őket, ahol most tarol a fentanil.

A gyógyszer- és drogtúladagolások évek óta komoly problémát jelentenek az Egyesült Államokban. A COVID alatt pedig a helyzet csak rosszabb lett.

A különböző opioidokba 2020-ban több mint 69 ezren haltak bele. Az esetek túlnyomó részében a szintetikus opioidok, köztük is főleg a fentanil készítmények feleltek a tragédiákért. Ezen szerek miatt egy év alatt közel 57 ezer ember halt meg az Egyesült Államokban.

A fentanil terjesztést segíti, hogy pirula formájában is lehet gyártani, elsőre pedig némelyik tabletta úgy néz ki, mint a teljesen legális Vicodin vagy a Xanax. A fentanilt, persze teljesen más formában mint a kartellek, de az egészségügyben is szokták használni fájdalomcsillapításra.

Opioid túladagolásba belehalt emberek száma az Egyesült Államokban

(Sárga vonal: összes opioid; Vörös vonal: szintetikus opioidok, köztük fentanil)

Forrás

A fentanil, ha nem is olyan mértékben, mint az USA-ban, de már Európában is terjed. A kontinensünkön van, hogy "fehér heroin"-nak is nevezik. Igaz, tiszta formában a heroin is fehér, az utcai változatai viszont már sokszor barnás színűek.