Majdnem biztos, hogy női miniszterelnöke lesz Nagy-Britanniának

Hírek2022. aug. 14.Sz.A.

Liz Truss külügyminiszter meggyőző fölénnyel vezet Rishi Sunak volt pénzügyminiszter előtt a Konzervatív Párt szavazói között egy friss felmérés szerint. A szavazókörök közel harmadában már le is adták a voksukat a párttagok. Szeptember 2-ig szavaz a Konzervatív Párt a lemondásra kényszerült Boris Johnson utódjáról.

Az Observer részére készült felmérés szerint Liz Truss 22 százalékponttal vezet Rishi Sunak előtt a brit Konzervatív Párt tagjai körében.

A külügyminisztert 61, míg a korábbi egészségügyi minisztert 39 százalék támogatja a megkérdezett párttagok körében - számol be a The Guardian.

A felmérés szerint a párton belül továbbra is a legnépszerűbb Boris Johnson, aki mindkét jelöltnél sokkal nagyobb támogatottsággal bír. A megkérdezettek 68 százaléka szeretné, ha Johnson visszatérne, és viszonylag kevesen támogatják a két jelöltet.

Liz Truss inkább az idősebb konzervatív szavazók körében népszerű, míg Sunakot azok támogatják, akik szerint jobban rendbe tudná hozni a gazdaságot.

Liz Truss előnye eredetileg nagyobb volt, de a közalkalmazottak béremelése és az energiakiadások emelkedése miatti támogatások ügyében visszalépett, ami sok támogatót megingatott.

Liz Truss a BBC vitaműsorában 2022. július 22-én (Fotó: MTI)Liz Truss a BBC vitaműsorában 2022. július 22-én (Fotó: MTI)

A felmérés szerint a tíz Tory választókerület közel harmadában már le is adták a szavazatukat a jogosultak.

A miniszterelnök személyéről szeptember 2-án tartanak választásokat, a párttagság arról szavaz, ki kerüljön a botrányi miatt lemondásra kényszerült Boris Johnson helyére.

A versengés valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, az új Tory vezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

Rishi Sunak pénzügyminiszter miniszter volt Boris Johnson kormányában, a kormányfő botrányai miatti tiltakozásul mondott le.Rishi Sunak pénzügyminiszter miniszter volt Boris Johnson kormányában, a kormányfő botrányai miatti tiltakozásul mondott le. (Fotó: MTI)

Sunak és Truss közül a következő hetekben a Konzervatív Párt 160 ezer tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

A három évvel ezelőtti parlamenti választáson a Johnson vezette Konzervatív Párt nagy arányú győzelmet aratott, és 80 fős, a brit parlamenti rendszerben rendkívül kényelmesnek számító alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Johnson július elején mondott le, miután botrányai nyomán a kormányának több tucat tagja szinte egyszerre adta be a lemondását. Johnson akkor úgy fogalmazott, hogy végtelen szomorúsággal tölti el, hogy fel kell adja a világ legjobb állását.