Egyszerűsödnek a kisvállalkozások áfaszabályai

Hírek2020. feb. 18.MTI

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) új szabályozásokat fogadott el a határokon átnyúló e-kereskedelem területén elkövetett áfacsalások felderítésének megkönnyítésére, emellett egyszerűsített a kisvállalkozások áfaszabályain is; az új jogszabályok 2024-től, illetve 2025-től hatályosak.

Az e-kereskedelmben az áfafizetési adatok cseréjére vonatkozó új szabályok lehetővé teszik, hogy a tagállamok harmonizált módon gyűjtsék a pénzforgalmi szolgáltatóktól származó elektronikus adatokat, ezenkívül létrejön egy új központi elektronikus rendszer is a fizetési információk tárolása. Ezt a csalás elleni fellépő tagállami tisztségviselők is használhatják majd. Az új intézkedések 2024. január 1-jétől lesznek érvényben.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a kisvállalkozások áfaszabályainak módosításával csökkennek az adminisztrációs terhek, és olyan adózási környezet alakulhat ki, amely támogatja a kisebb cégek növekedését, és határokon átnyúló kereskedelmüket. Az új szabályokat 2025. január 1-jétől kell alkalmazni.