Elégedett a kormány az Európai Bizottság és az EKB új elnökeivel

Hírek2019. júl. 3.F. T.

A kormány elégedett azzal, hogy végül az EU legfőbb posztjára, az Európai Bizottság élére olyan vezető került, aki mind a 28 jelölttel szót ért, és Christine Lagarde személyével is egyetért az Európai Központi Bank élére.

A szerdán tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt az EU-csúcsról, és az új európai vezetők megválasztásáról. A kormány véleménye szerint Ursula von der Leyen megválasztásával sikerült megszabadulni az úgynevezett Spitzenkandidat, azaz csúcsjelölti rendszerről. Míg korábban bárkit jelölhettek a posztra, a csúcsjelölti rendszerben a legnagyobb pártcsalád adja automatikusan a jelöltet, ami sokak szerint egy kevésbé demokratikus forma, és szinte kizárja a kompromisszumok lehetőségét.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy Ursula von der Leyen német-francia javaslatra került a jelölti pozícióba. Ezt megelőzően komoly küzdelem zajlott, mivel a korábbi jelölteket többen, köztük a magyar kormány is elfogadhatatlannak tartotta.

A Növekedés.hu kérdésére, hogy az Európai Központi Bank elnökének megválasztása körül zajlottak-e viták, és végül a kormány elégedett-e az eredménnyel, azt a választ kaptuk, hogy Christine Lagarde megválasztása a 28 tagállam egyetértésével zajlott, mindenki megszavazta. Személye azt a kompromisszumot tükrözi, miszerint egy francia jelölt, akinek egyébként nagy tapasztalata van, egy optimális kompromisszum az északi, szigorúbb monetáris politika és a fegyelmezettséget inkább figyelmen kívül hagyó, a gazdasági növekedést erősebben támogató déli (mediterrán) monetáris politikai irányzat között.