Elégedett az IMF a magyar válságkezeléssel

Hírek2021. máj. 3.Növekedés.hu

A Nemzetközi Valutaalap 2021. április 20-30. között folytatta le az Alapokmány IV. cikkelye szerinti éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában. A koronavírus-válság kezelésének vizsgálatára fókuszáló virtuális egyeztetések során a delegáció megállapította, hogy a magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a járvány okozta válságra. Értékelésében az IMF megfelelőnek tartja a válságra adott monetáris politikai válaszokat. A fellendülési fázisban fontossá válik az inflációs kockázatok nyomon követése és a járvány időszakában hozott intézkedések hatékonyságának áttekintése. Emellett kiemelték, hogy a versenyképesség még fokozottabb erősítése hozzájárulhat a gazdaság strukturális átalakításával, a demográfiai és éghajlati kihívásokkal járó kockázatok leküzdéséhez.

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund – IMF) delegációja Jean-François Dauphin misszióvezető irányításával 2021. április 20-30. között folytatta le szokásos gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában, ezúttal virtuális formában. Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján a Valutaalap tagországairól jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazda-ságpolitikai értékelést.

A washingtoni székhelyű szervezet szakértői a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, az ITM szakértőivel, a magánszektor – így a kereskedelmi bankok, illetve iparági érdekképviseletek és szövetségek – képviselőivel is egyeztettek a konzultáció során.

Az IMF küldöttség megállapításai szerint Magyarországot erős gazdasági fundamentumok mellett érte a COVID-19 járvány, az ennek következtében kialakult válságra a hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak.

A delegáció elismerte, hogy bár a lezárások jelentősen korlátozzák a gazdasági aktivitást, a gyors ütemű oltási program a legtöbb uniós országhoz képest korábbi újranyitást tehet lehetővé, és már idén megkezdődhet a fellendülés.

Az IMF értékelése szerint folytatni szükséges a jól célzott fiskális támogató intézkedéseket mindaddig, amíg a fellendülés kellően meg nem erősödik, ugyanakkor középtávon fokozatosan újjá kell építeni a fiskális politika mozgásterét és ha a fellendülés a vártnál gyorsabban megy végbe a többlet adóbevételeket a tartalékok gyorsabb visszaépítésére kell fordítani.

A fellendülés következtében várhatóan fokozódó inflációs nyomásra a monetáris politikának fel kell készülnie, a prudenciális politikának pedig továbbra is a közvetlen sebezhetőségek enyhítésére kell összpontosítania.

A szakértők elismerték a hatóságok Magyarország versenyképességének erősítésére irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor kiemelték, hogy középtávon a versenyképesség további javítására van szükség, hogy a gazdaság hatékonyan birkózzon meg az esetleges strukturális átalakítások, valamint a demográfiai és éghajlatváltozás okozta kihívásokkal.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen a gazdaság környezetbarátabbá tétele, amely iránt a magyar hatóságok erősen elkötelezettek, ugyanakkor ez tovább erősíthető a magasabb szén-dioxid-árazás révén - áll az MNB témában kiadott közleményében.