EDISON Group a 4iG-ről: két fokozattal is javulhat a cég adósbesorolása

Hírek2022. dec. 6.Növekedés.hu

A 4iG Nyrt. ezúton tájékoztatja tisztelt befektetőit, valamint a pénz- és tőkepiac szereplőit, hogy az EDISON Investment Research Limited mint a világ egyik legnagyobb tőkebefektetési lehetőségeket vizsgáló elemző cége, a 4iG-ről újabb elemzést készített - írják a közleményükben.

A 4iG végzett egy 30 százalék feletti EBITDA-rátával működő cégcsoport létrehozásával, amely stabilan magas bevételekkel, vezető hazai pozícióval és bővülő regionális jelenléttel rendelkezik – írja a telekommunikációs és IT-konszern múlt héten megjelent harmadik negyedéves gyorsjelentése kapcsán az amerikai Edison Investment Research, az elemzést a VG.hu ismerteti.

Katherine Thompson elemző szerint ráadásul a Vodafone Magyarország függőben lévő – az állammal karöltve történő – megszerzésével és a menedzsment által a legújabb akvizíciók nyomán várt évi 20-30 milliárd forintos szinergiák kibontakozásával a befektetők most már a következő évek eredményeire összpontosíthatnak, a részvénykurzus pedig megindulhat felfelé.

A Vodafone konszolidálásával az új szerzemény adhatja a csoport bevételének 85, EBITDA-jának 95 százalékát.A második negyedéves beszámolójának megjelenése óta a vállalat ugyanis sikeresen integrálta két üzletágát, az IT- és a telekommunikációs divíziót.

Szeptember 1-jén új vállalatirányítási struktúrát léptettek életbe, amely központosította a csoport vezetését és az operatív funkciókat. Az átszervezés nyomán javult a vállalat méretgazdaságossága és a szervezet üzletágai közötti együttműködés is.

Az elemzőcég az elmúlt időszak jelentős mérföldkövei között sorolta fel a Rheinmetallal létrehozott információtechnológiai közös vállalatot, az INNObyte fennmaradó 30 százalékos részesedésének megszerzését és az Amos műholdakat üzemeltető izraeli SpaceCom felvásárlásának megkezdését is.

Jelentősnek tartja az amerikai elemző a 4iG két albán távközlési vállalatának, az ALBtelecomnak és a One Telecommunicationsnek az összevonását, amit a balkáni ország hatóságai már jóvá is hagytak.

A 4iG teljes jogú tagként csatlakozott az amerikai kormányzat által támogatott O-RAN (Open Radio Access Network, Open RAN) iparági szövetséghez is, amely nyílt platformot hozott létre a 5G mobil rádióhálózati infrastruktúra fejlesztésére és üzemeltetésére.

Az Edison kiemeli, hogy a 4iG jelenlegi adósbesorolását (B+) a Scope Ratings hitelminősítő a lehetséges felminősítést valószínűsítve vizsgálja felül, ennek révén akár két fokozatot is javíthatnak a mutatón - írja a lap.Jó hír, hogy Digi által végrehajtott áremelések csupán minimális elvándorláshoz vezettek, de sikeres volt az 5G-szolgáltatások elindítása is Montenegróban.

A Digi, az Invitech és az Antenna Hungaria árbevétele és bruttó árrése organikusan is nőtt, ám az EBITDA-ra már hatással volt a működési költségek növekedése is és a harmadik negyedévben a magyarországi bevételeket terhelő kiegészítő távközlési adó is.

A pro forma EBITDA 4 százalékkal nőtt az idei első 9 hónapban és 17 százalékkal az év harmadik negyedében.

Az elemzés az alábbi linken keresztül érhető el angol nyelven:

4iG - Structuring the group for growth | Edison (edisongroup.com)