Cáfol az MNB

Pénzügy2022. dec. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az MNB elsődleges céljairól, alapvető és egyéb feladatairól, valamint intézményi, működési, személyi és pénzügyi függetlenségéről, továbbá a működéséről rendelkező MNBtv. – az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikkével összhangban – deklarálja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank e cél veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját - olvasható az MNB közleményében.

Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat (’330 pontos Versenyképességi Program’, ’A fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja’ stb), illetve szükség szerint kritikákat.

Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul.

Az MNBtv. szerint a MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a Kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Mindezek fényében a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB ezért azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.