Éles vita a vírus elleni harc folytatásáról Szlovákiában

Hírek2020. ápr. 3.Növekedés.hu

Igor Matovic miniszterelnök elismerte, hogy Szlovákiában vizsgálják egy teljes zárlat (blackout) bevezetésének lehetőségét, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon. A miniszterelnök szerint mindez több hétig tartó rendkívüli állapotot jelenthet.

A rendkívüli állapot keretében az emberek mozgását lényegében minimálisra szorítják, „katonás fegyelmet” léptetnek életbe és a hadsereg gondoskodik az ellátásról.

Igor Matovic szerint egy ilyen átmeneti állapot tenné lehetővé, hogy a gazdaságot amint lehet, a lehető leghamarabb újraindítsák, mivel a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy az üzleti életnek hosszú távú feszültségeket kell elszenvednie.

Nagyon komolyan számolnunk kell ennek a döntésnek a szükségességével. Egészségügyi szempontból a bevezetett intézkedésekkel sikerült a vírust térdre kényszerítenünk. A betegség terjedése alapvetően egy lapos görbét mutat az országban. Látni kell azonban, hogy ha az életek védelmében a vírust egészségügyi szempontból ugyan féken is tartjuk, megfojtjuk a gazdaságot, ha a karantén-rendelkezéseket hosszú időn keresztül fenntartjuk. A leszorított gazdaság pont olyan, mint a vírus. Sajnos, ez a helyzet áll előttünk

 szögezte le Igor Matovic.

A miniszterelnök kijelentette, hogy egy év múlva, amennyiben nem sikerül akkorra egy oltóanyagot kifejleszteni, az ország még mindig a jelenlegi állapotában szenvedhet. 

Ez pedig egy sokáig tartó haldoklás. Ez számos közgazdász álláspontja és az én saját véleményem is

mondta.

Igor Matovic szerint Szlovákia jelenleg két út között választhat. Az első, hogy alacsony marad a megfertőzött emberek száma és az ország gazdasága elsorvad.

A másik lehetőség, hogy a vírust rövid időn belül felszámoljuk, mint ahogyan Kínában, Wuhan-ban tették, ahol a drasztikus intézkedéseknek köszönhetően sikeresen eltüntették. Ez a két út áll előttünk. Azt akarom, hogy társadalmi szintű döntés szülessen arról, melyiket válasszuk

jelentette ki a miniszterelnök.

A korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini, aki a jelenleg ellenzéki képviselő és a Parlament alelnöke, arra szólította fel a kormányzó koalíciót, hogy álljon el a miniszterelnök „elsötétítési” tervétől. Megítélése szerint a terv megvalósítása drámai hatással járna.

Az egész ötlet számomra egy olyan társadalmi kísérletnek tűnik, amely pánikhoz vezethet és teljesen alááshatja az emberek államba vetett bizalmát.