Elindította szívgyógyászati központját a Wáberer Medical Center

Hírek2020. szept. 8.Növekedés.hu

Több hónapos előkészítést és sikeres tesztüzemet követően a Wáberer Medical Center (WMC) szeptember elején megnyitotta kategóriateremtő, specializált szívgyógyászati központját, a Wáberer Kardiológiai Centrumot (WKC). A korszerű ellátási protokollok szerint létrehozott központban számos, a privát ellátásban nem vagy csak rendkívül kevés helyen elérhető szolgáltatást kínálnak: a szívritmuszavarok és a mellkasi fájdalom kivizsgálásától a rendszeres pacemaker-felülvizsgálatokig. A központ hat szakambulanciája, illetve a szív-MR, kardio- és koronária-CT készítésére is alkalmas diagnosztikai háttér a kardiológiai páciensek teljes körű szűrését, ellátását és utánkövetését bizosítja. A hazai piacon úttörő modellben működő WMC hatékonyságának kulcsa a sürgősségi kompetenciákkal rendelkező professzionális betegirányító központ, a Walk-IN Center, amely az ellátás első lépésétől lerövidíti a betegutat, és a megfelelő szakemberhez irányítja a betegeket.

  • Hat specializált kardiológiai ambulanciával, emelt szintű CT- és MR-diagnosztikával, korszerű eszközparkkal és felkészült szakorvosgárdával indult el az ország vezető privát kardiológiai centruma
  • Minden második magyar kardiovaszkuláris betegségben hal meg, korai szűrővizsgálatokkal sok eset megelőzhető lenne
  • A nemzetközi vizsgálati protokollok drasztikusan javítják a diagnosztikus pontosságot: a negatív koronária-CT például 97 százalék feletti megbízhatósággal zárja ki a koszorúér-betegséget.

2020 májusában kezdte meg tesztüzemét a Wáberer Kardiológiai Centrum, szeptember legelején pedig teljes kapacitással elindult a több szempontból is egyedülálló specializált szívgyógyászati központ. A magánegészségügyi piacon hiánypótló központ létjogosultságát a hazai statisztikák is alátámasztják: a kardiovaszkuláris betegségek a magyar társadalom jelentős hányadát érintik, és az egyik vezető haláloknak számítanak.

A WKC profilvezetője, Dr. Vértesaljai Márton belgyógyász, kardiológus szakorvos, a központ megnyitóján hangsúlyozta: bár a kardiológia mára erősen specializálódott területté vált, és más szakemberek foglalkoznak a szívritmuszavarokkal, a sportkardiológiával vagy a veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel, továbbra is jellemző, hogy a megfelelő szakember megtalálásának és kiválasztásának feladata gyakran a páciensekre hárul.

„A gyors diagnózis és a megfelelő terápia megkezdése szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a megfelelő specialistához kerüljön a páciens, de ez sajnos még a magánegészségügyben sem mindig adott, és ezért a beteg akár hetekig, hónapokig is bolyonghat az ellátórendszerben. A Wáberer Kardiológiai Centrumban hat szakambulancián az adott kardiológiai területek szakértői várják a pácienseket, ezzel kilométerekkel más szolgáltatók előtt járunk. Ráadásul orvosaink többsége külföldi szakmai tapasztalatot is szerzett, és a magyar mellett nemzetközi akkreditációval is rendelkezik” 

– mutatott rá az osztályvezető kardiológus.

A Wáberer Kardiológiai Centrumban hat specializált szakambulanciát alakítottak ki.

A sokakat érintő aritmiás problémák, szívritmuszavarok kivizsgálása a WKC Ritmuszavar ambulanciáján történik, ahol a korábban nem vizsgált szívdobogás, heves szívverés, rosszullét okait tárják fel, a rendszertelenül, ritkán jelentkező ritmuszavarok esetén többnapos EKG-monitorozással (Holter). Hirtelen fellépő mellkasi fájdalom esetén a WKC mindennap nyitva tartó Mellkasi fájdalom ambulanciáját érdemes felkeresni, ahol a nemzetközi protokollokat követve azonnali kivizsgálás során keresik a probléma okát, kizárva az esetleges koszorúér-betegséget.

A szívbetegséggel született gyermekek többségénél felnőttkorban is általános a ritmuszavarok és a szívelégtelenség előfordulása. A Felnőtt veleszületett szívbetegség ambulancián a gyermekkor utáni rendszeres kardiológiai követésre kínálnak lehetőséget.

Az aritmiás problémák kezelésének egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a pacemaker, valamint a beültethető defibrillátor (ICD). A WKC pacemaker / ICD szakambulanciáján – a hazai privát ellátásban egyedülálló módon – pacemaker-felülvizsgálatot biztosítanak, illetve hamarosan a pacemakeres MR-vizsgálat is elérhető lesz.

Magyarországon évente 7000 ilyen készüléket ültetnek be, és mintegy 2000 generátort cserélnek ki. Itthon körülbelül 90 ezer ember él pacemakerrel, amelyet 6-12 havonta érdemes lekérdezni és szükség esetén újraprogramozni a készülék működésének ellenőrzése, az esetleges eltérések észlelése, valamint a páciens klinikai állapotának felülvizsgálata érdekében.

A terhesség előtti kardiológiai kockázatok felmérésére és a kismamák terhesség alatti kardiológiai követésére szolgál a WKC Terhesség és szívbetegség ambulanciája. A teljes körű kardiológiai kivizsgálás rendkívül fontos azoknál a nőknél, akik ismert szív- és érrendszeri problémákkal vállalnak gyermeket, hiszen a panaszok hátterét késlekedés nélkül tisztázni kell az anya és a magzat egészségének védelmében.

„Összefoglaló néven terhességi toxémiának nevezzük azokat a betegségeket, amikor a várandósság okozta változásokra az anya szervezete nem képes megfelelően reagálni. Ennek számtalan oka lehet, akár a környezeti hatások is, általában azonban az anya betegségei, azok közül is leggyakrabban a magasvérnyomás-betegség a kiváltó ok. Szerencsére ez utóbbi az esetek többségében jól kezelhető, ezért van szükség a terhességi toxémia szűrésére” 

– mondta el Dr. Vértesaljai Márton.

A terhességi toxémia, ami többnyire a terhesség 20. hete után jelentkezik, egyáltalán nem ritka jelenség. Magyarországon az összes szüléshez viszonyítva 10 százalék körüli az előfordulási gyakorisága, tehát akár 8-9 ezer szülésnél is felmerülhet évente.

Az intenzív sportolás a megelőző vizsgálatok és felkészülés nélkül kockázatos is lehet. Az öröklött vagy szerzett szívizombetegségek, ioncsatorna-betegségek sok esetben nem mutatnak tüneteket, de sportolás közben végzetes szívritmuszavarokat okozhatnak. Évente 1 millió sportoló emberből 25-30 hal meg a testmozgáshoz köthető hirtelen szívmegállás miatt, ezért rendkívül lényeges minden intenzív sporttevékenységet folytató ember körültekintő sportkardiológiai kockázatszűrése, melyet a WKC Sportkardiológiai ambulanciája végez.

Ugyancsak a kardiológiai betegutak lerövidítését segíti a WMC azonnali ellátást nyújtó Walk-IN Centere, ahol az akut panaszokkal érkező páciensek esetében a WMC sürgősségi orvosai kórházi szemlélettel gondoskodnak a feltárt problémáknak megfelelő kardiológus specialista bevonásáról.