Elképesztő mennyiségű áru érkezik Kínából

Hírek2017. dec. 1.Növekedés.hu

Jelentősen megugrott a Budapesten végzett vámkezelések száma, mivel egyre több áru érkezik Kínából. Ezen kívül elindult az első közvetlen tehervonat is Kínába!

Budapesten a NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóság illetékességi területén 3 nagy konténerterminál található, így a legtöbb Kínából érkező import konténerárut az itt szolgálatot teljesítő pénzügyőrök vámkezelik. A konténerterminálok elsősorban a nagy európai kikötőkbe (pl.:  Hamburg, Koper, Pireusz) érkező árukat szállító úgynevezett irányvonatokat (nagy mennyiségű árut, több vasúti kocsin szállító közvetlen tehervonatokat) fogadják.

Az elmúlt évhez viszonyítva ezeken a terminálokon jelentős forgalomnövekedés volt. Míg 2016 első tíz hónapjában 1 803 vonaton, több mint 42 ezer EU-n kívüli árut tartalmazó konténer érkezett, addig az idei év hasonló időszakában már majdnem 55 ezer konténert hozott 2 164 vonatszerelvény.

Idén májustól rendszeresen érkeznek közvetlen tehervonatok Kínából, Xian és Changsa városából. A forgalom növekedése érezhető a vámbevételeken is. A Dél-Budapesti Adó- és Vámigazgatóságnál 2016 októberéig majdnem 10 milliárd forint vámbevétel keletkezett az import vámkezelésekkel, míg ez a szám 2017-ben több mint 15 milliárd forintra emelkedett.

A Kínával való közvetlen vasúti összeköttetésnek köszönhetően november 27-én elindult Magyarországról az első export irányvonat Changsa városába.