Elszabadult a pokol Franciaországban: ezer embert tartóztattak le

Hírek2023. júl. 1.Sz.A./MTI

Több mint 45 ezer rendőrt vezényeltek az utcára, hogy a bolti fosztogatásokat és a vandalizmust megakadályozzák Franciaország több nagyvárosában.

Negyedik napja tartanak a zavargások Franciaországban, a tiltakozást egy 17 éves algériai-marokkói származású fiú lelövése indította el.

Az esetről videó készült, ami bejárta a közösségi médiát. A lövést leadó rendőr szerint attól tartottak az intézkedő rendőrök, hogy a közúti ellenőrzés miatt megállított autó elüti őket.

Az esetet kivizsgálták, a helyi ügyész szerint nem voltak adottak a fegyverhasználat feltételei annak a közúti ellenőrzést végző francia rendőrnek az esetében, aki lelőtt egy autót vezető 17 éves fiút a Párizshoz közeli Nanterre-ben.

A 38 éves motoros rendőrt a kihallgatása végén előzetes letartóztatásba helyezték, szándékos emberölés miatt javasolja ellene a vádemelést az ügyész, amiről délután dönt az illetékes vizsgálóbíró.

Eddig több mint ezer tiltakozót tartóztattak le Franciaország több nagyvárosában.

Marseilles, Lyon, és Párizs utcáin 45 ezer rendőr próbálja tartani a rendet, a helyzet Marseilles-ben és Lyon-ban vált kaotikussá, míg Párizsban kissé nyugodtabb volt az éjszaka - számol be a Guardian tudósítása.

Marseilles és Lyon vezetése betiltotta a demonstrációkat, és átmenetileg szüneteltetik a tömegközlekedési szolgáltatásokat.

Péntek este az utcákra rendőrök tízezreit vezényelték ki, hogy megakadályozzák a bolti fosztogatásokat, és a vandalizmust. Több boltban és bevásárlóközpontban boltokba törtek be a tüntetők Párizs külvárosaiban, illetve Strasbourg központjában egy Apple üzletet támadtak meg.

Tüntetők vonulnak a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.Tüntetők vonulnak a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/EPA/Yoan Valat

Marseilles-ben a zavargások során kifosztottak egy Aldi boltot, és egy fegyverüzletet, Lyonban több autót is felgyújtottak.Gérald Darmanin belügyminiszter ma reggel bejelentette, hogy a köztársaság és nem a zavargók nyerik meg ezt a küzdelmet. Mint mondta, a helyzet valamivel nyugodtabb volt pénteken, mint az előző napokban.

Emmanuel Macron elnök tegnap hamarabb elindult az uniós csúcstalálkozóról, hogy válságtanácskozáson vegyen részt Párizsban.

Macron arra kérte a szülőket, hogy ne engedjék ki gyerekeiket az utcára, és a Snapchat és TikTok alkalmazások üzemeltetőit felszólította, hogy töröljék a lázadásokra okota adó, "érzékeny" tartalmakat.

Elfogadhatatlanul kihasználják egy tinédzser halálát, amelyet mindannyian elítélünk, miközben most a megemlékezés és a gyász ideje van

- hangsúlyozta az elnök, határozottan elítélve "az igazolhatatlan erőszakot, amelynek nincsen semmilyen legitimitása".

Az elnök méltatta a rendőrség "gyors és megfelelő" fellépését, jelezve, hogy a francia belügyminisztérium az eddigi 40 ezer rendfenntartón felül "további erőket" mozgósít péntek éjszaka az utcákon.

Bejelentette, hogy a "legérzékenyebben érintett megyében" elmaradnak az ünnepi események és tömegrendezvények, három településen is éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a helyi hatóságok hétfőig. A jobboldal által szorgalmazott rendkívüli állapot esetleges kihirdetése azonban továbbra sem volt napirenden a válságtanácskozáson. 

Nahel M. halála heves közéleti vitát váltott ki a rendőrök fegyverhasználatát szabályozó 2017-es új törvényről, amelynek alkalmazása nyomán 2022-ben 13-an vesztették életüket úgy, hogy közúti ellenőrzés során tanúsított ellenállást követően a rendőrök rájuk lőttek - írja a távirati iroda.

2005-ben három héten át tartottak a megmozdulások két, afrikai származású fiatal halála után, akiket egy rendőrségi üldözés során lőttek le.