Elszálltak az egyetemi városok albérleti árai – Van, ahol egy év alatt 44 százalékos a drágulás

Hírek2018. jún. 13.Növekedés.hu

Az utóbbi években átalakult az albérletpiac Budapesten és a nagy egyetemvárosokban: garzonlakásokat nem csak a diákok, hanem a nagyvárosokba költöző munkavállalók is keresik. A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben a garzonlakásokat havi 70 ezer forintért hirdetik kiadásra. Miskolcon 55 ezer, Pécsen 80 ezer forint a bérleti díj, Budapesten pedig 110 ezer forintot kell értük adni. Szegeden 65 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ami 44 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A garzonlakások kiadása az egyetemvárosok közül legalább 5 százalékos bruttó hozammal kecsegtet, de Pécsen és Miskolcon akár 9 százalékos is lehet. A napokban zárulnak az emelt szintű érettségi vizsgák, a diákok egy része pedig szeptembertől a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait, amely az adott városokban a bérelt lakások piacát is felpörgeti. Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint azonban az elmúlt években átalakult a budapesti, valamint a nagy egyetemvárosok albérletpiaca, mert a diákoknak a konkurenciával is számolniuk kell.

Látványos javulás öt év alatt

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az egyetemvárosok munkaerő-piaci szempontból jó helyzetben vannak. Ezért
sokan költöznek a nagyvárosokba jobb munkalehetőség és magasabb fizetés reményében, emiatt pedig az adott városban munkát vállalók, többek között a friss diplomások is élénkítik az albérletpiacot.
A hivatalos statisztikák szerint is látványosan javultak a munkaerőpiaci mutatók az egyetemvárosokban. Budapesten a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által mért budapesti munkanélküliségi mutató a 2013 áprilisi szint 32 százalékára, 1,48 százalékra esett. Szegeden 6,51 százalékról 2,57 százalékra, azaz öt év alatt több mint 60 százalékkal lett kisebb a munkanélküliség. Debrecenben 48 százalékkal 5,02 százalékra csökkent a ráta.

Árak, városok, drágulás

Az állással rendelkezők tehát lényegében versenytársat jelentenek a felsőoktatás nappali képzéseibe tartó több mint 150 ezer diák közül azoknak, akik albérletben szeretnének lakni. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a diákok és fiatalok körében legnépszerűbb, maximum 40 négyzetméteres budapesti garzonlakásokat június elején átlagosan havi 110 ezer forintért hirdették, ez 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A debreceni garzonok bérleti díja 8 százalékkal 70 ezer forintra nőtt, a szegedieké kiugró mértékben, 44 százalékkal 65 ezer forintra emelkedett, Pécsen 14 százalékos drágulás történt, így 80 ezer forintért kínálják a garzonokat. Miskolcon szintén 10 százalékkal 55 ezer forintra nőtt a bérleti díj. Győr kivételes, mivel ott 23 százalékkal 60 ezer forintra csökkent az átlagos bérleti díj a garzonpiacon.
“A győri bérleti díjak csökkenése részben azzal magyarázható, hogy megnőtt a kínálat, többek között azért, mert Győrben rengeteg új lakás épült. A győri jelenség előrevetítheti a budapesti garzonlakások bérleti díjának mérséklődését is, hiszen a következő egy-két évben több ezer olyan lakást adhatnak át, amit befektetők vásároltak kiadási céllal.”
- mondta Balogh László.

Lépniük kell a befektetőknek

A szakember szerint a lakáskiadásból elérhető hozamok között is nagy területi különbségek vannak. Budapesten például a garzonlakások közel 6,4 százalékos bevételarányos bruttó hozamot produkálhatnak. Debrecenben és Szegeden több mint 6-7, Miskolcon és Pécsen pedig több mint 9 százalékot is elérheti a bruttó hozam. Balogh László szerint, a vásárlást tervező befektetőknek mielőbb lépnie kell, ha még az idei albérletszezonban szeretnék kiadni lakásukat, mert a kereslet júliusban és augusztusban a legélénkebb.