EM: A napelemeknél az éves elszámolásról egyeztetnek

Hírek2023. szept. 6.Növekedés.hu

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Szilágyi Lászlóval, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnökével és Szolnoki Ádámmal, a MANAP Iparági Egyesület elnökével találkozott. A felek egyetértettek abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves elszámolás fenntartása szolgálná a legjobban - írja az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

A fennálló elszámolási rendszer megváltoztatására és a bruttó elszámolás bevezetésére 2024 január elsejével életbe lépő brüsszeli előírás kötelezi a tagállamokat.

A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával, ahogy azt a nagyobbik kormánypárti frakció is kezdeményezte. A tárca érdemben vizsgálja az éves elszámolás méltányos feltételek szerinti fenntartásának lehetőségét, e folyamat részeként hallgatta meg az ágazati szervezetek álláspontját.

A minisztérium a szakmai szövetségekhez hasonlóan a kimagasló ütemű hazai napelemes bővülés folytatásában érdekelt, ebben kívánja segíteni a magyar családokat. A tárca a tiszta megújuló energiaforrás hasznosítását a jövőben is támogatja és ösztönzi.

Megkerülhetetlen szakmai feladat ugyanakkor a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez folyamatosan alkalmazkodó szabályozási, műszaki-hálózatbiztonsági és gazdasági keretek kidolgozása, megteremtése. Az Energiaügyi Minisztérium ebben a munkában hosszabb távon is számít az iparági szereplők közreműködésére.

Czepek Gábor a találkozón elmondta, levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez.

Megkeresésében azt kezdeményezi, hogy a hatáskörrel rendelkező Hivatal fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a lezajlott iparági találkozó tapasztalatait is figyelembe véve a napokban egyeztet a MEKH elnökével - írja a közlemény.