Megszólalt az energiaügyi tárca a napelemek elszámolásáról

Hírek2023. aug. 29.Növekedés.hu

Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését. A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók - írja az Energiaügyi Minisztérium.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék.

A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára - fogalmaz az energiaügyi tárca közleménye.

A 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezésekhez igazodó hazai szabályozás fő elemei a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak.

Finomhangolásukon a megvalósult vagy megkezdett fejlesztésekben érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik valamennyi beruházás megtérülését, a szakmai egyeztetések folytatódnak.

A napelemek elterjedését az elmúlt években számtalan módon és eszközzel támogatta, ösztönözte a kormány. Ennek is köszönhető, hogy az ipari és lakossági napenergiás kapacitások minden várakozást meghaladó ütemben bővültek Magyarországon.

A tavalyi rekordévben mintegy 1100 megawatt új teljesítmény épült ki, idén már az első nyolc hónapban ennél több kapacitás csatlakozott a hálózatra.

Párhuzamosan zajlik az új háztartási napelemes rendszerekre októberben elrendelt átmeneti betáplálási korlátozás alapos felülvizsgálata. Az ideiglenes zárolás alól felszabadítható körzetekről szeptemberben várható bejelentés.

A kormány 160 milliárd forint összértékben támogat hálózatfejlesztési beruházásokat az ország minden részében, amelyek jórészt az időjárásfüggő megújulók további térnyerését segítik elő - írja a tárca.