Már közel 180 ezer lakást szereltek fel napelemmel

Tech2023. jún. 10.Növekedés.hu

2023 első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény. A nyár kezdetére az 50kW feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot. A lendületes növekedés másik jele, hogy a háztartási méretű kiserőművek darabszáma tavasszal felülmúlta a 200 ezret - írja az Energiaügyi Minisztérium.

Az első ipari méretű naperőmű az előző évtized elején csatlakozott a közcélú hálózathoz, ekkor még mindössze 0,4 MW volt az összes beépített kapacitás. 2022 rekordévnek bizonyult a napenergia hazai térnyerésében.

A tavalyi 1100 megawattos gyarapodás több, mint amennyit bármelyik korábbi esztendőben regisztráltak, és több a 2019 előtt kiépült összes teljesítménynél is. Az ipari és háztartási méretű naperőművek beépített teljesítménye együtt az 5 ezer megawattot közelíti.

Idén május végéig már 840 megawatt feletti mértékben nőtt a napenergiát hasznosító létesítmények összes kapacitása.

A bővüléshez közel fél gigawattal járultak hozzá az ipari naperőművek, köztük hazánk legnagyobb egybefüggő napelemparkja, a közelmúltban átadott mezőcsáti.

Nemrégiben készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is.

Nemrégiben készült el az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatának legjelentősebb komplexuma is.

Az MVM Zöld Generáció két projektben építette meg a képességeik alapján szintén a hazai élvonalba tartozó naperőműparkjait Kunmadarason, a volt katonai repülőtér területén.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai alapján mára meghaladta a 200 ezret az 50kW alatti, háztartási méretű napelemes rendszerek száma.

A korábbi várakozások szerint ezt a mutatót 2030-ra érhette volna el Magyarország. A 2022-es népszámlálás eddig napvilágot látott eredményeiből az is kiderül, hogy idehaza mintegy 179 ezer lakást szereltek fel napelemmel.

A háztartási méterű kiserőművek túlnyomó hányadát tehát családok üzemeltetik, de egy részük intézmények, vállalkozások energiaigényének részleges kiszolgálását segíti.

A kormány a nukleáris energia mellett a továbbiakban is kiemelt szerepet szán a napenergiának Magyarország energiafüggetlenségének erősítésében.

A stratégiai előrejelzés szerint előzőleg 2030-ra várt 6 ezer megawattos összes beépített teljesítmény már akár jövőre rendelkezésre állhat a megújuló forrásból.