Emelkedett a sör ára Németországban

Hírek2019. ápr. 19.Növekedés.hu

A Német Sör Napját, április 23.-át megelőzően kijózanító hírt tett közzé a Szövetségi Statisztikai Hivatal: drágul a sör. Magyarországon az egyik legolcsóbb a sör a világon.

A sör és a sör-tartalmú italok árai 2018-ban összességében 3,5 százalékkal emelkedtek, jóval meghaladva a hivatalos fogyasztói árindexet. A drágulás a pilzeni, a láger és a barna söröknél volt a legjelentősebb, 3,8 százalék.

A sör-alapú vegyes italok, így a limonádés vagy kólás sörös koktélok ára 3,6 százalékkal, míg az egyre népszerűbb alkoholmentes söröké 2,7 százalékkal ment feljebb. A búzasör és az Altbier csak 1,8 százalékkal drágult.

Az országokat söráraik alapján rangsoroló Travelexs 2017 index Bulgáriát tette az első helyre: ott kapható a sör a legolcsóbban. A további helyezéseken a Cseh Köztársaság, Magyarország és Mexikó osztozik.

Mindezzel együtt a német sörgyárak termelési kedve nem lankad. Tavaly 8,7 milliárd liter sört főztek az országban, 2,2 százalékkal többet, mint 2017-ben. A statisztikák szerint a termelés növekedése nagyrészt a hosszú, meleg nyárnak és az egy hónapig tartó, sörkedvelők által figyelemmel kísért Labdarúgó Világbajnokságnak köszönhető.

A legtöbb, Németországban főzött sört a határokon belül fogyasztották el. Az export 2017-hez képest csak 0,1 százalékkal emelkedett. A legtöbb német sört Olaszország vásárolta, Kína és Hollandia előtt.