Emlékérme-kibocsátás Kandó Kálmán születésének 150. évfordulóján

Hírek2019. júl. 29.Növekedés.hu

2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Kandó Kálmán születésének 150. évfordulóján, 2019. július 9-én, tisztelegve a vasútvillamosítás nemzetközi hírű úttörője előtt. A különleges, négyzet alakú emlékérme a magyar tudósokat, feltalálókat, illetve találmányaikat bemutató a népszerű színesfém sorozat 12. tagjaként jelenik meg.

Kandó Kálmán magyar mérnök, a vasútvillamosítás nemzetközi hírű úttörője. Munkásságával lehetővé vált a gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb vasúti közlekedés. Nevéhez fűződik a nagyfeszültségű, háromfázisú, ipari frekvenciájú váltakozó áramú vontatás és a fázisváltó kidolgozása. Ő tervezte meg az olaszországi Valtellina vasútvonal villamosítását, amely egyben a világ első nagy-feszültségű váltakozó árammal működő vasútvonala is.

A „Kandó Kálmán” emlékpénzérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a megemlékezés, a főhajtás nemzetközi szaktekintélyt szerző magyar mérnök, illetve munkássága előtt.

A Kandó Kálmán emlékpénzérmék előlapja


tükörfényes (proof) kivitel

selyemfényes (BU) kivitel

Az emlékérmék előoldalánközponti motívumként a Kandó Kálmán által tervezett MÁV V40-es sorozatú fázisváltós villamosmozdony - becenevén Kandó-mozdony - jelenik meg a régi mozdonyok géptábláinak felületét idéző érdes, szemcsés háttérrel. A V40-es és V60-as mozdony azért forradalmasította a vasúti közlekedést, mert azt – elkerülve a bonyolult és költséges frekvenciaátalakítást –, az országos villamos hálózat frekvenciájával közvetlenül lehetett működtetni. A próbaüzemi tapasztalatok alapján nemcsak személyszállító, hanem tehervonatok továbbítására is alkalmasnak bizonyultak. Egészen a 60-as évekig forgalomban voltak a sorozat részeként készült mozdonyok.

Az emlékérme előoldalán találhatóak továbbá a pénzérmék kötelező alaki kellékei: a bal felső sarokban 2 egymás alatti sorban a 2000 FORINT értékjelzés, a jobb felső sarokban szintén két egymás alatti sorban a 2019-es verési évszám és BP. verdejegy, az előoldal alsó részén a MAGYARORSZÁG felirat.

A Kandó Kálmán emlékpénzérmék hátlapja


tükörfényes (proof) kivitel

selyemfényes (BU) kivitel

Az emlékérmék hátlapján Kandó Kálmán közismert fotója alapján készült portré látható, jobbra az érmeoldal alsó részén három egymás alatti sorban a KANDÓ / KÁLMÁN felirat és az 1869 – 1931 évszámok, Kandó születési és halálozási éve olvasható. Az emlékérmét Bitó Balázs ötvösművész tervezte. Mesterjegye szintén a hátlapon, a bal szélső perem mentén található.

A négyzet alakú emlékérme 75% réz és 25% nikkel ötvözetéből készült, súlya 14 gramm, mérete 28,43 mm×28,43 mm, széle sima. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: összesen 10 000 veret készül belőlük, 6000 tükörfényes (proof), és 4000 selyemfényes (BU) kivitelben.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, a „Kandó Kálmán” emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2019. július 9-tól az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).