Emlékérmét bocsátottak ki Pilinszky János születésének 100. évfordulójára

Hírek2021. nov. 26.MTI

Emlékérme kibocsátásával tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pilinszky János életműve előtt a költő születésének századik évfordulóján, a Kertész Imre Intézet által szervezett Pilinszky 100 emlékév záróeseményeként.

A Pilinszky 100 eseménysorozat a pandémia ellenére sokakat megmozgatott, ami mindennél jobban bizonyítja, hogy Pilinszky életműve ma is eleven, a ma emberét is megérinti - hangsúlyozta az emlékérme pénteki ünnepélyes kibocsátásán Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója közölte, november 27-én lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója, ezen alkalomból

a jegybank 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki korlátozott, 4-4 ezres példányszámban.

A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett emlékérme előlapján szélfútta, füves tájon álló kopár fa látható, háttérben a felkelő nappal, amely egy tágra nyílt szemre emlékeztet. Az érmeképet Pilinszky Apokrif című versének hangsúlyos motívuma ihlette.

A hátlapon Pilinszky oldalnézeti portréja kapott helyet; a költő melankolikus karakterére jellemzően egy fának dőlve, elgondolkozva néz maga elé. Az ábrázolást Szebeni András emblematikus fotója ihlette - mondta el Hergár Eszter.

Demeter Szilárd, a Pilinszky-emlékérme tematikai előkészítésében szakértőként résztvevő Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója hozzátette: Pilinszky a magyar géniuszok közé tartozott. A Pilinszky 100 emlékévet is széles konszenzus övezte, ami arra enged következtetni, hogy a költő életműve kiállta az idő próbáját - jegyezte meg.

Schmidt Mária szerint Pilinszky titka az, hogy nem akarja olvasóit megtéveszteni, nem akar hamis vigaszt nyújtani, "nem beszél félre sem versben, sem prózában".

Mint emlékeztetett, a Kertész Imre Intézet Nobel-díjas névadója mellett csupa olyan szerző életművét gondozza, akik a 20. század meghatározó alkotói voltak, köztük Pilinszky Jánosét.

Schmidt Mária beszámolója szerint a Pilinszky 100 emlékévben az intézet nagy sikerű beszélgetéssorozatot, rendhagyó irodalomórákat és budapesti Pilinszky-sétákat szervezett, versmegzenésítési pályázatukon pedig csaknem 200-an vettek részt.

Pilinszky-tablókiállításuk nemcsak az intézet Benczúr utcai székháza előtt tekinthető meg, hanem mára bejárta az országot: a Várkert Bazár után csaknem 100 vidéki közművelődési intézményben, könyvtárban láthatják idén az érdeklődők.

Bogányi Gergely zongoraművész Közelről címmel szervezett zenés-irodalmi esteket, a Műcsarnokban szombaton zár a Pilinszky János kevéssé ismert fotóiból rendezett kiállítás, a költő Izabella utcai otthonán emléktáblát avattak, a Magyar Postával együttműködésben pedig bélyeg is megjelent Pilinszky tiszteletére - sorolta a Pilinszky 100 sorozat eseményeit a főigazgató.

Az emlékév szenzációja, hogy Jutta Scherertől, a költő egykori szerelmétől a Kertész Imre Intézet birtokába került egy 650 Pilinszky-levelet is tartalmazó iratanyag, amely újabb vonásokkal gazdagítja majd Pilinszky János életművét - közölte Schmidt Mária.     

Ha létezik metafizikai tudás, megismerés, akkor az olyan alkotók kövezik ki az oda vezető utat, mint Pilinszky - emelte ki.

Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy Pilinszky "költészetével isten közelébe emel bennünket"; művészete olyan kincs, amely soha nem fogy el.