Válságálló, de azért még támogatóbb gazdaságpolitikát várna a magyar gyógyszeripar

Életmód2021. nov. 26.H. É.

A magyar gyógyszeripar válságállónak bizonyult és a gazdaság újraindításában is kulcsszerepe van – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar gyógyszeripar 130 éves jubileumi konferenciáján. Az ágazati szereplők ugyanakkor hangsúlyozták: a hazai gyógyszergyártás versenyképességének erősítéséhez patrióta gazdaságpolitikára van szükség, mert például a támogatott orvosságok az egyetlen termékkör, amelynél 15 éve nem engedélyeztek áremelést.

A 35 hazai kis- és nagyvállalatot képviselő Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) 2020-ban ünnepelte alapításának 30. évfordulóját, a jubileumot azonban a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt idén ünnepelték meg. Az ez alkalomból tartott konferencia díszvendége

Varga Mihály pénzügyminiszter volt, aki az általános gazdasági helyzetről szólva kijelentette: a pandémiát követően, az idei harmadik negyedévében már 6,1%-os növekedést mutatott a magyar gazdaság, és idén rekordmagas, 6,8 százalék körüli gazdasági növekedésre lehet számítani. Hozzátette ugyanakkor: már látszik, hogy a gazdaságoknak, a világgazdaság egészének több időre van szüksége a talpraálláshoz.

De a napi adatok például azt is mutatják, hogy nálunk már nem csak a makrogazdasági mutatók jók, de az élelmiszerfogyasztásban már jóval fölötte vagyunk a 2019-es szintnek, és a kiskereskedelmi forgalom is szeptemberre, fölülmúlta a válság előtti szintet. Vannak ágazatok, amelyek viszont csak lassabban állnak vissza a korábbi teljesítményre. Többek között a turizmus, amelyen belül 30-35 százalékkal kisebb a külföldi vendégéjszakák száma, mint 2019-ben. Az energiaárak emelkedésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta: jól látható, hogy minden ország keresi a megoldási lehetőségeket, és az is biztos, hogy ezek csak átmeneti időszakra szólhatnak.  

Varga Mihály emlékeztetett: a járvány nyomán, az egészségügyi termékek és gyógyszerek ellátásának biztonsága érdekében a kormány tavaly úgy döntött, kiemelt forrásokat von be az egészségiparba, hogy a legfontosabb eszközök és termékek terén önellátóvá váljon Magyarország.

Az Egészségipari Támogatási Programnak köszönhetően másfél év alatt új iparág épült ki, jelentős lépéselőnyhöz jutva a nemzetközi piacon – mondta Varga Mihály.A pandémia egyik legfontosabb tanulsága éppen az, hogy ha egy ország nem rendelkezik stratégiai területeken saját nemzeti képességekkel és kapacitásokkal, akkor az ilyen rendkívüli helyzetekkel szembeni ellenállóképessége kevésbé tud sikeres lenni, jelentős mértékben válnak kiszolgáltatottá a nemzetközi trendeknek.

A hazai gyógyszergyártás versenyképességének erősítése érdekében ezért is van szükség patrióta gazdaságpolitikára – hangsúlyozta Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke.Szerinte a koronavírus-járvány megjelenése a világ szinte minden összes országában rávilágított az egészségügyi ellátórendszerek és a gazdaságok sérülékenységére. Mint fogalmazott,

olyan korszakot élünk, amelyben a járványok jelentette fenyegetés mindennapos válság, pedig a világ még korántsem felkészült a következő járvány megelőzésére vagy megállítására. Az egészségügyi válságok pedig gazdasági válságba torkollhatnak. A gyógyszergyártás, mint ágazat stratégiai jelentőségű, a folyamatos gyógyszerellátás érdekében most kell kiemelt figyelmet fordítani a zökkenőmentes működés biztosítására – vélekedett.

Graskovits Dávid arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamatos kutatás-fejlesztés, innováció és beruházás nélkül az iparág versenyképessége nem megőrizhető. A gyártóknak nincs választásuk, a válság ellenére is forrást kell találniuk kutatás-fejlesztési aktivitásukra, miközben

jelentős exportőrök, közvetve vagy közvetlenül több mint 30 ezer embernek biztosítanak munkahelyet, és nem utolsó sorban jelentős adófizetők, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a hazai gyógyszerkassza egynegyedét a gyógyszergyártók és gyógyszerforgalmazók befizetése fedezik.A gyógyszergyártóknak eközben egy régi problémával is napi szinten meg kell küzdeniük: mint Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója jelezte: 2006 óta ez az egyetlen ágazat, ahol nem volt áremelés, tehát a támogatott készítményeket jelenleg ugyannyiért adják a gyártók, mint 15 évvel ezelőtt. Hozzátette azt is, hogy az alacsony áru készítményeknél továbbra is méltánytalannak érzik az ágazati különadóterhet.