Ennyit kell félretennünk, hogy megduplázzuk a nyugdíjunkat

Hírek2024. jan. 18.MTI

Akadályozza az öngondoskodás térnyerését, hogy a megkérdezettek a tényleges összeg többszörösére becsülik adott nyugdíjkiegészítéshez szükséges nyugdíjcélú befizetéseket - közölte az MTI-vel csütörtökön az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ).

A közlemény szerint a szövetség felmérése alapján háromszoros-négyszeres a különbség a feltételezett és a szükséges összeg között, vagyis egy jelentősebb nyugdíjkiegészítéshez havi szinten több tízezer forinttal kevesebb is elég, mint amit a megkérdezettek gondolnak.

A huszonévesek például 25-30 ezer forint körülire becsülték azt az összeget, ami egy 50 ezer forintos kiegészítéshez kell az öregségi nyugdíj mellé, holott ebben a korosztályban

a férfiaknak 5600 forint, a nőknek 8300 forint elég lenne - írták.

Az életkor előrehaladtával kisebb a tévedés mértéke a közlemény szerint, de a 35 és 45 éves kor közöttiek körében is csaknem kétszeres a különbség a becsült és a számított befizetések között.

A megkérdezettek 27-29 ezer forint körüli összegre tippeltek havonta, pedig a férfiaknak 11 ezer forintból, a nőknek 17 ezer forintból jönne ki a havi 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítés - tették hozzá.

A modellszámítások szerint 100 ezer forint pluszhoz huszonévesen 10 és 20 ezer forint közötti összeg kell, míg aki 40 évesen kezd takarékoskodni, annak havi 30 ezer forint körüli összeget kell félretennie.

Ha egy fiatal férfi meg akarja duplázni a jelenlegi átlagnyugdíj összegét, vagyis 200 ezer forint pluszjuttatást szeretne öregségére, havi 20 ezer forintnál kicsit többet

kell fizetnie.

Nőknek ugyanebben a korcsoportban 30 ezer forint

feletti összeget kell fizetni ekkora kiegészítéshez. 40 éves korban elkezdtett kiegészítésnél nagyobb a különbség a nemek között, havonta, a férfiaknak 40 ezer forint, a nőknek 60 ezer forint feletti megtakarítással kell számolniuk. Az ÖPOSZ ugyanakkor hozzátette, hogy a megkérdezettek ezeket a megtakarítási összegeket is túlbecsülték.

A közlemény szerint a nyugdíjcélú takarékoskodáshoz sosem késő, és sokkal többen megtehetnék ezt az anyagi helyzetük alapján. Érdemes minél korábban elkezdeni, mert nem csak a befizetési összeg lesz kisebb, de így többször vehető igénybe a 150 ezer forintos szja-visszatérítés is - tették hozzá.

A felmérés online kérdőíves kutatással készült. A megkérdezettek csoportja nem, életkor, iskolai végzettség és lakhely szerint reprezentatív a 18 és 65 év közötti lakosságra.