Enyhülést hoz a csütörtök, majd újból visszatér a tél

Hírek2024. jan. 16.Növekedés.hu

Ilyen időjárás várható a héten.

Kedd

Kedden napközben eleinte jobbára napos időre készülhetünk, délelőtt a ködös, rétegfelhős tájak kiterjedése csökken. A déli óráktól nyugat felől felhősödés kezdődik, délutántól már változóan felhős égkép várható, de főleg északnyugaton, északon meg is vastagszik a felhőtakaró. Számottevő csapadék nem valószínű, de egy-egy hózápor előfordulhat. A nyugatias szél az ország északi felében erős lesz, főként a hegyvidéki tájakon viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 3 és 6 fok között alakul. Késő estére -1 és -8 fok közé csökken a hőmérséklet - olvasható a met.hu weboldalán

Este átmenetileg nagyobb területen kiderül az ég, majd ismét felhősödés kezdődik nyugat, délnyugat felől. Helyenként párássá válik a levegő, foltokban köd, zúzmarás köd is képződhet. Számottevő csapadék nem valószínű,de hajnalban néhol gyenge ónos csapadék nem zárható ki. A nyugati, délnyugati szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -2 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Szerda

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. A délutáni óráktól főleg az északkeleti országrészben valószínű eső, ott estig előfordulhat vegyes halmazállapot is. Másutt kisebb a csapadék esélye. A déli, délkeleti szél többfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon egy-egy viharos széllökés is lehet. Kora délután 0, +11 fok várható, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb hőmérsékletet.

Csütörtök

A met.hu előrejelzése szerint csütörtökön némi enyhulés várható és az ország déli területein napközben akár a 15-16 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet. Az Északi-Középhegység tájain 6-9 fokos maximumok várhatók, míg az ország más területein többnyire 10-12 fok körül alakulhat a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett átmeneti felszakadozások is lehetnek több-kevesebb napsütéssel. Több helyen várható eső, zápor. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, majd estefelé a Dunántúlon északnyugatira fordul a légáramlás. A minimum 0 és +11 fok között várható, hajnalra emelkedik a hőmérséklet. Kora délutánra általában 10, 17 fokig melegszik fel a levegő, de az északkeleti tájakon 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Péntek

Pénteken visszatér a hideg. Erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Éjjel északnyugati irányból halmazállapot-váltás kezdődik. Nappal egyre inkább a déli, a keleti, valamint a középső országrészben fordulhat elő havazás, hózápor. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. A hajnali -5, +2 fokról kora délutánra 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A hétvégén hasonlóan hideg időjárás várható.