Érdemes élelmiszert spájzolni, de nagyjából ennyit

Hírek2020. szept. 26.H. É.

A koronavírus-járvány nyomán kialakult tavaszi pánikvásárlást megelőzendő és a tudatos készletgazdálkodást elősegítendő, ingyenesen letölthető élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze a Nébih.

A legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni, amikor a Covid-19 járvány miatt a kormány márciusban vészhelyzetet hirdetett, a háztartásokban átlagosan 36 kg élelmiszer állt rendelkezésre a felmérés idején  – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) májusi karanténkutatásából. A mennyiséggel nincs is baj, hiszen még a szakemberek szerint is ennyi az optimális, mert kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek gyakran mennek veszendőbe. A Nébih ezért összeállított egy útmutatót, amely segítséget nyújt a tudatosabb tartalékoláshoz. A kiadvány, amely innen tölthető le,  hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz nem csak arra, hogy milyen élelmiszerből érdemes bespájzolni, de arra is, hogy mit hogyan tároljuk, használjunk fel, hogy minél kevesebb legyen az élelmiszerhulladék.

A készítők olyan szakszerű, gyakorlati tanácsokkal szolgálnak, amelyek nem csak a veszélyhelyzetekben hasznosak, de a tudatos otthoni készletgazdálkodást és a pazarlás elkerülését is segítik. Egyúttal, amelyek amúgy teljesen logikusnak tűnnek, pánikvásárláskor mégsem gondolunk rájuk. Például, hogy lehetőleg ne karantén idején kezdjük el újdonságokkal kísérletezni, mert ha mégsem ízlik az az alapanyag, amiből betáraztunk, a szemetesben végzi. De a segédlet összeállítói arra is gondoltak, hogy sokan a kényszerű bezártság idején próbálták ki először az élelmiszer-házhozszállítást. Ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy még az esetleges újabb karantén előtt teszteljünk több szolgáltatást, így az elzárva töltött időszakban már tudni fogjuk, hogy melyik helyről érdemes rendelni a pékárut vagy éppen a zöldségeket-gyümölcsöket.

A Nébih egyúttal játékos kihívásra invitálja mindazokat, akik az útmutató segítségével állítják össze otthoni élelmiszertartalékukat. A kihívás részletei megtalálhatók a hivatal Maradék nélkül programjának facebook-oldalán