Javított Magyarország kilátásain a Moody’s

Elemzések2020. szept. 26.Harsányi Péter

Nem változtatott Magyarország „Baa3” hitelminősítésén péntek éjjel a Moody’s, azonban a kilátásokat stabilról pozitívra javította. A lépés az adósságszerkezet javulásának, valamint a kedvező múltbeli és várható gazdasági teljesítménynek köszönhető. A döntés bár elismerő, érdemi piaci reakciókat előreláthatóan nem vált ki.

Hazánk javuló adósságszerkezetének köszönhetően stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásának kilátásait a Moody’s. Kulcsfontosságú volt a döntés szempontjából, hogy a múltbeli és a várható gazdasági teljesítményünk kedvező, mely meghaladja a hasonló minősítéssel rendelkező országok átlagát.

A hitelminősítő intézet szerint járvány hatásai kevésbé érintik hazánk hitelképességét más országokhoz képest. A Moody’s Investors Service ugyanakkor nem változtatott Magyarország „Baa3” adósságosztályzatán.

Várható reakciók

A Standard & Poor’s és a Fitch Ratings hitelminősítő intézeteknél már jó ideje BBB besorolással rendelkezik Magyarország, ami egy fokozattal magasabb a Moody’s Baa3 minősítésénél.

A nemzetközi befektetők, alapkezelők számára általában elegendő, ha a három hitelminősítő intézetből kettőnél magasabb fokozattal rendelkezik egy adott ország. Emiatt a Moody’s döntései kevésbé hangsúlyosak. Főleg, hogy a piac legalább 2 fokozattal magasabbra árazza a magyar eszközöket, mint ami a Moody’s minősítése alapján indokolt lenne. A piac szerint tehát még mindig komoly lemaradásban van a Moody’s Investors Service.

Ezen a kilátás javítás sem változtat sokat. Az időzítés ugyan kissé meglepő, de mindenképpen elismerő a döntés.

Érdemi piaci reakciók a fent leírtak tükrében nem várhatók Moody’s lépésének hatására. A kilátások pozitívra történő javítása egy-két éven belül tényleges felminősítést sejtet.

Helyzetértékelés

A Moody’s értékelése alapján a válság negatív hatása hazánkra kisebb lesz, mint máshol. Ennek ellenére a koronavírus-válság a korábbi évek erőteljes gazdasági növekedését és az államadósság csökkenését kisiklatta.

A hitelminősítő intézet várakozásai alapján az adósságmutatók javulása 2021-től folytatódik. Ennek köszönhetően hazánk külső sérülékenységének 2012 óta tartó javuló tendenciája fennmarad.

A „Baa3” osztályzat egyúttal magába foglal számos kihívást, úgymint a gazdaság erős függését a feldolgozóipartól és a német autóipartól. Emellett az államadósság továbbra is meghaladja a hasonló besorolású országok medián szintjét. Hiányosságok lelhetők fel a Moody’s szerint az intézményrendszerben, illetve kedvezőtlenek az EU-val szembeni konfrontációk.

A Moody's a fenti döntéssel párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank besorolásának kilátását is stabilról pozitívra javította.

A 2018 novemberi felminősítés óta a kormány számottevő adósságleépítést hajtott végre, amit támogatott a gyors gazdasági növekedés – írja a Moody’s közleménye. A GDP 2018-ban és 2019-ben átlagosan 5 százalékkal növekedett. A GDP arányos államadósság a 2015-ben mért 76,2 százalékos értékről 2019 végére 66,3 százalékra süllyedt.

Az államadósság szerkezete is sokat javult. Az államadósság devizaaránya 20,5 százalékra süllyedt 2019 végére a 2011-ben látott 50 százalék feletti értékekről. Ezzel egyidejűleg 38,7 százalékra esett a külföldiek kezén lévő államadósság, mely 2012-ben még 66,1 százalék volt. Ezen fejlemények jelentősen csökkentették hazánk külső sérülékenységét.

A járvány jelentős átmeneti, negatív hatást fejt ki a magyar gazdaságra. A hazai GDP idén 5,5 százalékkal zsugorodhat, ugyanakkor 2021-ben már 4 százalék lehet a növekedés mértéke a Moody’s szerint. A magyar kormány 4,8 százalékos növekedéssel számol a jövő évben.

Az államadósság 10 százalékponttal 76 százalékra ugorhat a válság hatására a hitelminősítő intézet becslései alapján.

A közlemény szerint a járvány kevésbé hat negatívan a magyar gazdaságra és államháztartásra, mely idővel kilábalhat a válságból. Ezzel összhangban 2022-től a magyar GDP visszatérhet a potenciális szintjéhez, mely 2022 és 2024 között átlagosan 3,4 százalék körül alakulhat. Az elmúlt évek erőteljes beruházási aktivitása és a külföldi működő tőke-beáramlás nagyban hozzájárul a majdani gyors növekedéshez.

A Moody’s helyzetértékelése alapján Magyarország újra képes lesz csökkenő pályára állítani a GDP arányos államadósságot. A csökkenés üteme viszont fokozatosabb lehet a kormányzati prognózisoknál. Még ezzel együtt is hazánkban mehet végbe az adósságmutatók leggyorsabb süllyedése a Baa2 és a Baa3 minősítésű országok között.

A GDP arányos államadósság előreláthatóan 2024-ben érheti el a tavalyi szintet. A költségvetési hiány 2024-ig 3 százalékra mérséklődhet az idei 7,3 százalékról.

Mikor jöhet a felminősítés?

A Moody’s szerint pozitív hitelminősítői döntést eredményezne, ha Magyarország a vártnál gyorsabban kilábalna a válságból és gyorsabban csökkenő pályára tudná állítani az adósságmutatóit. Ha a GDP arányos államadósság a hasonló besorolású országok átlaga közelébe süllyedne, az szintén növelné a felminősítés esélyét. Ezenfelül a versenyképesség javulása és a potenciális GDP növekedési pálya emelkedése egyaránt javítana hazánk hitelképességén.

Mi vezethetne leminősítéshez?

Ha fellazulna a költségvetési fegyelem és veszélybe kerülne a GDP arányos államadósság csökkenő trendje az növelné a leminősítés kockázatát. A gazdasági teljesítmény vártnál nagyobb gyengülésének hatására is borúsabbá válhatnának a kilátások.