Észak-Korea hekkerekkel próbálja megszerezni a Pfizer vakcina receptjét

Hírek2021. feb. 17.Euronews

A Pfizer vakcinájának technológiájához és a koronavírus okozta betegség gyógymódjához próbált hozzájutni Észak-Korea a Pfizer gyógyszergyártó számítógépes hálózatának feltörésével. Az erről szóló információt a dél-koreai hírszerzés a nemzetgyűlés hírszerzési bizottságának zárt ülésén mutatta be - számolt be az Euronews a Yonhap dél-koreai hírügynökségre hivatkozva.

Az ülés részleteiről Ha Tae-keung parlamenti képviselő számolt be. Elmondta, hogy a hírszerzés arról tájékoztatta őket, hogy

Phenjan megpróbált betörni a Pfizer számítógépes rendszerébe, hogy hozzáférjen a koronavírus elleni vakcina adataihoz, illetve a vírus okozta betegség gyógymódjához.

Észak-Korea a világon elsőként, 2020 januárjában zárta le határait, hogy megakadályozza a szomszédos Kínából indult koronavírus-járvány átterjedésést az országra. A legfőbb vezető, Kim Dzsongun azt mondta, hogy Észak-Koreában egyetlen koronavírusos fertőzés sem történt, de szakértők szerint ez nem valószínű, mert Phenjan fő kereskedelmi partnere Kína.

A határzár nagy nyomás alá helyezte az amúgy is küszködő észak-koreai gazdaságot, amit a kommunista vezetés ballisztikus rakétakísérletei miatt kirótt nemzetközi szankciók is sújtanak.

Nyugati elemzők szerint Phenjan több ezer, magasan képzett hekkert foglalkoztat, és már számos nagyvállalat, intézmény és kutatóközpont ellen indított számítógépes támadást, leginkább dél-koreai célpontok ellen.

Észak-Korea a hekkerek segítségével mintegy 300 millió dollár, vagyis mintegy 90 milliárd forintnak megfelelő kriptovalutát lopott az elmúlt hónapokban, hogy ebből finanszírozza a tiltott atomfegyver- és rakétaprogramját, áll egy néhány napja megjelent ENSZ-jelentésben.

És bár Phenjan teljesen vírusmentesnek hirdeti magát, nemrég bejelentkeztek a koronavírus elleni oltásért, amelyből mintegy kétmillió adagot kaphatnak az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) adatai szerint. Ez a szervezet az ENSZ COVAX programjának koordinátora, amely a felügyeli az oltások beszerzését és eljuttatását a szegény országokba.

Ez az első hivatalos eset, hogy Észak-Korea nemzetközi segítséget kér a járvány alatt, noha az ország egészségügyi infrastruktúrája szakértők szerint egyáltalán nem alkalmas egy nagy léptékű járvány leküzdésére.