Megkezdődött a G7 csúcstalálkozó Japánban

Hírek2023. máj. 18.MTI

Elsősorban biztonsági kérdések szerepeltek Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán kormányfő hirosimai tárgyalásának napirendjén - derül ki a washingtoni Fehér Ház csütörtökön kiadott közleményéből. A két vezető ismételten kiállt Ukrajna támogatása mellett, és kifejezte: határozottan elleneznek minden kísérletet a Tajvani-szoros status quójának erőszakos megváltoztatására.

Mindkét vezető megerősítette elhatározását arra, hogy továbbra is támogatja az "Oroszország brutális és törvénytelen inváziójától magát védő Ukrajnát", és elkötelezte magát amellett, hogy szorosan együttműködik a regionális biztonsági kihívások kezelésében.

Külön is kiemelték Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta-programját, valamint Kína "kényszerítő magatartását", amely "ellentétes a nemzetközi joggal".

Joe Biden hangoztatta, hogy Washington és Tokió szövetsége a térségi béke és haladás sarokköve, és megerősítette az Egyesült Államoknak az ország képességeinek teljes skáláját magába foglaló, kiterjesztett elrettentésre tett korábbi kötelezettségvállalását Japán irányába.

Motorcsónakkal járőröző rendőrök a hirosimai G7-csúcs központi helyszíne, a Grand Prince Hotel közelében 2023. május 17-én, két nappal a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozója előtt. A G7 vezetői május 19. és 21. között tárgyalnak majd a japán nagyvárosban.

Motorcsónakkal járőröző rendőrök a hirosimai G7-csúcs központi helyszíne, a Grand Prince Hotel közelében 2023. május 17-én, két nappal a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozója előtt. A G7 vezetői május 19. és 21. között tárgyalnak majd a japán nagyvárosban. MTI/EPA/Franck Robichon

A két fél sorra vette a védelmi együttműködés fokozásának lehetőségeit a Japán által felülvizsgált stratégiai dokumentumok és a megnövekedett védelmi beruházások nyújtotta új lehetőségek tükrében. Az észak-koreaiak által elrabolt japánok ügyében Biden azonnali megoldást sürgetett.

Az amerikai elnök hangsúlyozta a többoldalú együttműködés fokozásának fontosságát az indiai-csendes-óceáni térségben, különösen Dél-Koreával az úgynevezett Quad együttműködéshez tartozó országokkal, köztük Ausztráliával és Indiával, továbbá Délkelet-Ázsiával és a csendes-óceáni szigetekkel.

Az elnök elismerését fejezte ki Kisida miniszterelnöknek a Szöullal fenntartott kétoldalú kapcsolatok javítására tett "bátor erőfeszítéseiért, amelyek hozzájárulnak a regionális stabilitás és jólét fokozásához".

Joe Biden részt vesz a legfejlettebb iparú államokat tömörítő G7 csoport pénteken kezdődő csúcstalálkozóján, amelyre vendégként Ausztrália, Dél-Korea és India miniszterelnökét is meghívták.