Euromoney Kiválósági Díj: a CIB Bank lett Magyarország legjobb fenntarthatósági bankja     

Hírek2024. aug. 5.Növekedés.hu

A Euromoney pénzügyi szaklap szerint a CIB Bank Magyarország legjobb fenntarthatósági bankja, ezért a pénzintézetnek ítélte idén a „Best Bank for ESG” díjat.

Olasz tulajdonosa, az Intesa Sanpaolo Nemzetközi Leánybanki Divíziójának teljes körű támogatásával, a CIB Bank vezető szerepre törekszik a fenntartható banki és bankbiztosítási szolgáltatások területén, ennek rangos elismerése a mostani díj is.

A CIB Csoport a világ egyik legerősebb bankcsoportjának, az Intesa Sanpaolonak a tagjaként, a magyar bankszektor meghatározó szereplőjeként azt követően nyerte el a rangos nemzetközi elismerést, hogy tavaly ugyanezen a megmérettetésen a „Sokszínűség és Befogadás” kategóriában nyert Euromoney Kiválósági díjat.

Ezúttal a CIB Bank fenntarthatóságot középpontba állító hitelezési gyakorlatát, termékportfólióját, vállalatirányítási rendszerét és támogatási politikáját értékelte a nagy tekintélynek örvendő pénzügyi magazin, a Euromoney a Best Bank for ESG díjjal.

A bank 2022-ben alkotta meg 2025-ig érvényes üzletstratégiáját, amelynek fontos része az ESG (környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási) stratégia megvalósítása.

Ennek érdekében a bank átalakította a szervezetét és munkafolyamatait, a CIB Bank vezérigazgató-helyettesét bízva meg az elfogadott ESG-tervek előrehaladásának felügyeletével, továbbá több olyan munkakört is létrehozott, amely az ESG-vel kapcsolatos teendők, folyamatok koordinálását, az új gyakorlattal kialakítandó hitelezési gyakorlat kockázatkezelését és az ESG-jelentéskészítést támogatja.

A CIB Bank az ESG stratégia részeként vállalta, hogy 2030-ig karbonsemlegessé teszi a működését és kizárólag megújuló forrásokból fogja fedezni energiaszükségletét. A bank az EU taxonómiarendeletében lefektetett környezetvédelmi irányelvek, valamint Magyar Nemzeti Bank zöld ajánlásainak végrehajtása mellett is elkötelezte magát, és a fenntarthatósági megfontolásokat az üzleti döntéshozatal integráns részévé tette.

A CIB Bank az ESG-t érintő kockázatkezelési politikájának részeként egy olyan listát állított fel, amely felsorolja azokat a tevékenységeket, amelyeket a bank – az anyabank iránymutatását követve – pénzügyileg nem támogat a környezetet károsító hatásaik miatt (ESG Exclusion List).

Ugyanilyen szempontból értékeli az egyes iparágakat, és minden egyes befektetőt, illetve hitelfelvételi kérelmet. A bank ESG kockázatfigyelő rendszere az ügyfeleket fenntarthatósági teljesítményük alapján értékeli.

A kockázati tényezőket folyamatosan értékelik és szükség szerint intézkedéseket hoznak ezek kiküszöbölésére vagy mérséklésére.

Az Euromoney magazin szakértői értékelték azt is, hogy a CIB Bank kiemelt hangsúlyt fektet ügyfelei pénzügyi biztonságára, megóvásukra az egyre elterjedtebb pénzügyi csalásoktól, a velük való kommunikáció átláthatóságára és hatékonyságára, amelynek érdekében a bank a saját munkatársait is külön, speciális képzésekben részesíti.

A CIB Bank, ESG stratégiájának részeként, elutasítja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, gondoskodik az egyenlő bánásmód érvényesüléséről. Saját munkatársait is aktívan bevonva támogatja a kulturális örökség megőrzését, a fenntartható beruházásokat és innovációkat, és számos szociális program hosszú távú partnere.