Euróövezet: jobb a gazdasági helyzet a vártnál

Hírek2023. feb. 6.MTI

A recesszió kockázatának enyhülését jelzi az euróövezetre és Németországra is a Sentix gazdaságkutató intézet februári befektetői hangulatindexe.

A Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe februárra vonatkozóan mínusz 8,0 pontra javult a várt mínusz 12,8 pont helyett az előző havi mínusz 17,5 pontról.

Februárban a Sentix hangulatindexe már sorban a negyedik hónapban javult és 2022 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el. Az index mindkét összetevője javult, az aktuális üzleti helyzet megítélése és a hat hónapra előre tekintő kilátások megítélését számszerűsítő mutató is.

Az aktuális helyet értékelése mínusz 10,0 pontra, 2022 júniusa óta a legmagasabbra emelkedett mínusz 19,3 pontról, a kilátások megítélése pedig mínusz 6,0 pontra, 2022 februárja óta a legmagasabbra mínusz 15,8 pontról.

Az összetett index 9,5 pontos, az aktuális helyzet megítélésének mutatója 9,2 pontos és a kilátások megítélésének 10,2 pontos havi javulása alapján a Sentix szerint az euróövezeti recessziós kilátásokat a stagnálás valószínűsége váltotta fel. Mivel azonban a kilátások indexe csak csekély mértékben előzi meg az aktuális helyzetét, markáns trendfordulóra nem lehet még számítani. Trendfordulót tapasztalati alapon a még negatív tartományban tartózkodó helyzetmegítélés mellet pozitív értékre szökő várakozási index szokott előre jelezni.

A németországi mutató hasonló értékeket és kilátásokat jelez mint az euróövezeti. Az összesített index mínusz 16,5 pontról mínusz 6,8 pontra, a helyzetmegítélés mutatószáma mínusz 18,0 pontról mínusz 8,8 pontra, a kilátások mutatószáma pedig mínusz 15,0 pontról mínusz 4,8 pontra javult. Az indexek a negyedik egymást követő hónapban javultak. Az összesített mutató 2022 márciusa óta a legmagasabb értéket érte el.