Európában is egyedülálló fejlesztés indul a Nyíregyházi Állatparkban

Hírek2021. ápr. 24.Dajkó Ferenc Dániel

A Nyíregyházi Állatparkban a járvány alatt sem álltak le a fejlesztések. Egy Európában is egyedülálló új attrakciót hoznak létre a Nyírség szívében, 3,2 milliárd forint kormányzati támogatással. A legújabb, Jégkorszak beruházás elindulásával párhuzamban, elkészült a korábban megkezdett India-ház épülete is, melyben már csak a beltéri munkálatok zajlanak.

A Nyíregyházi Állatpark hazánk leginkább látogatott vidéki turista látványossága, még tavaly a pandémiás helyzetben is 400 ezer vendéget fogadtak. A 300 ezer négyzetméteres park állatállománya igen tekintélyes, 500 faj, összesen 5000 egyedének ad otthont a sóstói erdő. Az állatkertben, az elmúlt években jó pár fejlesztést hajtottak végre, így többek közt saját szállodát üzemeltetnek a területükön, ócenáriumot, Dél-Amerika házat, trópusi házat és számos egyéb attrakciót hoztak létre.

A járvány alatt is folytatódtak a fejlesztések a nyírségi állatkertben

Fejlődésük lendületét szerencsére úgy tűnik, a járvány sem törte meg. A nyíregyháza.hu-n olvasható információk alapján, nemrég befejezték az India-ház építési munkálatait és már a belső tereken dolgoznak, sőt egy új attrakció kivitelezése, az úgynevezett Jégkorszak beruházás is hamarosan elindulhat.

A jégkorszaki interaktív állatbemutató európai szinten is egyedülálló lesz

A  Jégkorszak elnevezésű beruházás, azaz a jégkorszaki interaktív állatbemutató, kormányzati támogatással valósulhat meg. A Magyar Közlönyben, múlt pénteken közölt kormányhatározat szerint, az állatkert részére 3,2 milliárd forint értékben nyújt segítséget az állam, az összesen 6,3 milliárd forintos fejlesztéshez, amely így hamarosan el is rajtolhat, és akár már a jövő év végéig befejeződhet.

Az attrakció európai szinten is egyedülálló lesz, hiszen hasonlóra még nincs példa a kontinensen. Az új létesítményben sok egyéb mellett, megelevenítik a mára kihalt jégkorszaki állatvilágot. A 20 ezer éve élt állatokat úgynevezett animatronic technológiával ''keltik életre''. Emellett egy beltéri pingvinkifutó, különböző akváriumok és egy új jegesmedve medence is látható lesz az új épületben.

Elkészült az India-ház épülete

A másik fontos fejlesztés, az India-ház megvalósítása is fontos fordulóponthoz érkezett. Az épület tulajdonképpen elkészült, már csak a belső terek kialakításán dolgoznak. Ez a 820 millió forintos projekt, az indiai szubkontinens élővilágát lesz hivatott bemutatni a látogatóknak. Itt lesznek láthatók többek közt az indiai orrszarvúak is, illetve cápamedencét, madárröpdét, teknősbemutatót és egy 60 férőhelyes oktató- és közösségi teret is tartalmaz majd az épület, amely újdonságként fogja várni a vendégeket, ha megnyitnak az állatkertek.

A borítókép forrása a sostozoo.hu.