Évente 600-an veszítik életüket közúti balesetben – még három napig tart a Biztonság Hete

Hírek2018. szept. 20.Növekedés.hu

Napi mintegy 200 háztartási baleset, évi 600 halálos baleset és 3 ezer „diszkóbaleset" történik Magyarországon: a megelőzés céljából idén ismét megrendezik a Biztonság Hetét. Az ország 25 helyszínén várnak érdeklődőket, hogy változatos, látványos programokon keresztül fordítsák figyelmüket a biztonságra.   A szeptember 17-22. között, hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozatot az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége rendezi, de további tucatnyi más szervezet is részt vesz a programokon.      A Biztonság Hetén a kijelölt helyszíneken a következő programokon lehet részt venni:

  • motoros bemutató
  • kerékpáros ügyességi pálya
  • KRESZ feladatok
  • motor szimulátor
  • biztonságiöv-szimulátor
  • önvédelmi és sebellátási bemutató
  • egészséges életmód és higiénés programok
  • kutyás bemutató
  • interaktív biztosítási játék, közlekedésbiztonsági képregény
A programsorozat indulásakor tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány is több intézkedéssel - például az ingyenessé tett KRESZ-vizsgával és a 3-08 éves gyerekeknek nyújtott állami biztosítással - segítette ezt a célt.  Pandurics Anett, Magyar Biztosítók Szövetsége ( MABISZ) elnöke arról beszélt, szeptember 20-a nemcsak a gyerekek napja, de a biztosítás világnapja is, szeptember 19-e pedig az úgynevezett EDWARD-Day (European Day Without a Road Death), amelynek célja, hogy senki ne veszítse életét Európa közútjain ezen a napon. Nem csak a közlekedési balesetek megelőzésére fókuszálnak, hanem a háztartási balesetek megelőzésére is, ugyanis - mint mondta - a Központi Statisztikai Hivatal szerint naponta 200 háztartási baleset történik, amelyekben gyakran gyerekek is érintettek. Tavaly ötezer gyermeket értek el a rendezvénysorozattal, idén 15 ezer diákot szeretnének bevonni a programba. Idén már 432-en vesztették életüket közúti közlekedési balesetben, ez a szám évente 600-ra tehető átlagosan.  A statisztikák szerint csütörtökön, pénteken és szombaton este 8 és reggel 6 óra között rendszerint több közúti közlekedési baleset történik, mint a hét többi napján ugyanebben az időszakban.

Tavaly 3 ezer ilyen diszkóbaleset" történt, amelyben 5 ezren sérültek meg.

A rendőrség, a katasztrófavédelem, a vöröskeresztes szakdolgozók látványos bemutatói mellett biztosítási szakemberek hívják fel a gyerekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára. A Biztonság Hetén szó lesz az élelmiszerbiztonságról, a biztonságos hulladékkezelésről és az erdőtüzek megelőzéséről is. A pontos helyszínekről és programokról a http://mabisz.hu/biztonsaghete oldalon lehet tájékozódni.