5 jel, hogy nem nekünk való a karrier, amit választottunk

HR2018. szept 20.Növekedés.hu

Elégedetlenek vagyunk a jelenlegi pozíciónkkal, de nem vagyunk benne biztosak, hogy új munkahelyre, vagy új hivatásra lenne szükségünk? Összegyűjtöttünk 5 olyan jelet, amiből világosan kiderül, ha nem nekünk való az a karrier, amit választottunk.

  1. Keményen dolgozunk, de az eredményt nem érezzük megfelelőnek
Ha szeretjük azt a területet, ahol dolgozunk, és szorgalmasan is végezzünk a munkánkat, de nem azt az eredményt kapjuk vagy érjük el, amire számítunk, akkor lehetséges, hogy nem nekünk való az a pálya, esetleg nincs elég tehetségünk/érdeklődésünk/lelkesedésünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk benne - Karen Elizaga karrier-tanácsadó szerint.
  1. Minden nap elégedetlenséget érzünk
Ha nem telik el úgy nap, hogy ne panaszkodnánk a munkánkról, akkor egyértelműen rossz szakmát (de legalábbis munkahelyet) választottunk – figyelmeztet Hallie Crawford karrier-tanácsadó. Az is indokolhatja a váltást, ha munkaidőn kívül, otthon is a munkahelyi negatív gondolatok töltik ki gondolataink nagy részét.
  1. Nem egyezik a munka és a saját meggyőződésünk
Lehet, hogy olyan munkahelyen dolgozunk, amelyet megszépít a fizetés, az elhelyezkedés vagy a bónusz juttatások ténye, viszont, ha alapjáraton nem értünk egyet a szakmához köthető politikai vagy morális kérdésekben, érdemes elgondolkodni a cserén.
  1. Nem az erősségeinkre fókuszál a választott szakma
Mindenki olyan munkát szeretne, amely az erősségeire alapoz, nem pedig a gyengeségeire. Ha úgy érezzük, hogy nem használjuk ki azokat a képességeinket a jelenlegi munkahelyünkön, amelyekben jók vagyunk, és nem tudunk fejlődni, akkor talán nem a megfelelő pályát választottuk.
  1. Túl sokszor fordul meg a fejünkben a felmondás
Boldogsággal tölt el, ha arra gondolunk, hogy felmondunk, elhagyjuk a pályát és valami másba kezdünk? Ha a válasz igen, semmiképp nem való nekünk az a pálya, amiben most vagyunk.
Ha már felismertük, hogy nem a megfelelő karriert választottuk, de nem tudjuk hogyan tovább, tegyük fel magunknak a kérdést: Mik az erősségeink? Mi tenne elégedetté? Ezt a lépést sokan kihagyják, és inkább arra koncentrálnak, hogy bármit, csak elérhető munkát találjanak -  nem gondolva a saját igényeikre.
Ha tisztáztuk magunkban, hogy mit is szeretnénk igazából, vegyük számításba melyek azok a képességeink, amelyek más munkaterületeken is alkalmazhatók. Ha pedig már körvonalazódik, hogy mely területeken tudnánk elhelyezkedni, kérdezősködjünk olyan embereknél, akik már benne vannak a választott szakmában. Vannak-e bizonyos készségek, amelyeknek birtokában kell lennünk? Kell-e előzetes tapasztalat? Van-e fejlődési lehetőség? Ha pedig már birtokában vagyunk a megfelelő információknak, megalapozott döntést hozhatunk arról, hogy van-e szükségünk további képesítésre, de az is előfordulhat, hogy csak egy-két tanfolyam választ el attól a szakmától, amely tökéletes számunkra.