EY: az első tízben a magyar adórendszer versenyképessége az OECD országok között

Hírek2022. nov. 8.MTI

Magyarország hat helyet javítva a hetedik helyen végzett az OECD országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában, 38 ország közül - tájékoztatta az EY globális pénzügyi tanácsadó az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az ország megelőzte Németországot (15.), Ausztriát (18.) és az Egyesült Államokat (21.). A Visegrádi Négyek közül csak Csehország került hazánk elé a listán (5.), Szlovákia a 13., Lengyelország a 28. helyen végzett.

A 2022-es adó-versenyképességi index rangsorát Észtország vezeti, amelyet Lettország és Új-Zéland követ a dobogón, a lista végén Portugália és Olaszország áll a sereghajtó Franciaország előtt.

A tanulmány kiemeli, hogy Magyarország legnagyobb erőssége az OECD országok között legalacsonyabbnak számító társasági adó (9 százalék), illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékelték.

A magyar adórendszer versenyképessége szempontjából erősségként értékelték a 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót is.

A hátrányok között a jelentés az OECD országokban legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsot emelte ki.

Heinczinger Róbert, az EY adópartnere a felmérés eredményeit értékelve a közlemény szerint kiemelte:

a magyar adórendszer versenyképességének javulása tovább növeli az ország tőkevonzóképességet és a beruházásokat, és az adóadminisztráció jövő évi várható csökkenésével tovább erősödhet Magyarország pozíciója.

A Tax Foundation adó-versenyképességi index több mint 40 változót vesz figyelembe öt kategóriában: társasági adók, egyéni adók, fogyasztási adók, vagyonadók és nemzetközi adózási szabályok.