Ezek a világ legdrágább magánrepülőgépei

Hírek2018. júl. 13.Növekedés.hu

A legtöbben álmodozni sem mernek róla, van azonban egy szűk réteg, akik megvalósítják: a magánrepülőgépek piacán néhány fős gépektől a hálószobával és ebédlővel felszerelt utasszállítókig minden megtalálható. A Business Insider utánajárt, melyek a világ legdrágább magánrepülői.

Az olyan magánrepülő-gyártók, mint a Gulfstream, a Bombardier vagy az Embraer a repülőgépek kínálatát a luxus, a technológia és a teljesítmény egy újabb szintjére emelik. Vannak azonban olyan ügyfelek is, akik a kereskedelmi célú repülőgépeket, mint az Airbus vagy a Boeing, alakítják át magánhasználatra. Az eredmény mindkét esetben szinte ugyanaz: elképesztő luxus, a gépek ára ugyanis több száz millió dollárig terjed.

Embraer Legacy 500

Ellentétben a listán szereplő többi géppel, az Embraer Legacy 500 egy közepes méretű repülő, amelyet rövidebb útvonalak megtételére használnak. Ára összehasonlításképp a többi luxusgéphez igazán kedvező, mindössze 20 millió dollár. A gép belseje azonban a „csekély” összeg ellenére is meggyőző: a kabint egyedi bőr és fafurnér díszíti. A padlón pedig a legminőségibb szőnyegek találhatók. 

Gulfstream G500

A G500 nem épp a legolcsóbb a Gulfstream kínálatában a maga 44 millió dolláros árával, ennek oka az lehet, hogy a legújabbak közé tartozik. A gép a megrendelő igényeinek megfelelően testreszabott kabinokkal rendelkezik. Az üzletemberek számára fontos, hogy naprakészek maradjanak a hosszú utazások alkalmával: a repülőgép gyors hozzáférést biztosít az internethez, 30-szor gyorsabbat, mint a versenytársai. 

Gulfstream G650ER

A 66 millió dolláros gép hatótávolsága több mint 7500 mérföld. Az utastér bőrbútorokkal, fa furnérokkal és stílusos kőfaragással van díszítve. Ami viszont még extrább, hogy a kabin okostelefonos alkalmazással vezérelhető. 

Bombardier Global 7000

A 73 millió dolláros repülőgépet hosszú utakra alakították ki, az előzetes bejelentések alapján pedig az év második felében lesz forgalomba helyezve. A kabin számos módon variálható, akár egy komplett ebédlőt is ki lehet alakítani. De a Global 7000 egy privát hálószobával is rendelkezik. Ez azért is fontos, mivel a repülőgépnek több mint 8500 mérföldes hatótávolsága van - ami azt jelenti, hogy ha valaki New Yorkból utazik például Ausztráliába, akkor nem áll meg míg Sydneybe nem ér.

Embraer Lineage 1000E

Az 53 millió dolláros árért cserébe akár 6-7 fő is kényelmesen utazhat rajta, saját hálószoba és fürdőszoba is található a gépen. A tervező több különböző stílust is ajánl a belső kialakításhoz, akár a Távol-Keletet vagy a 1930-as éveket idéző hangulatot. 

Airbus ACJ319Neo

Az Airbus Corporate Jet, az Airbus A319neo repülőgép üzleti változata. Az ACJ319neo alapára 101,5 millió dollár. A sugárhajtású jármű közel 7800 mérföldet tud repülni, akár Los Angelesből egészen Svájcba, egyetlen leszállás nélkül. 

Boeing 787-8 BBJ

A 787-es kitűnik hatótávolságával, leszállás nélkül ugyanis 17 150 km megtételére képes. A nagy utazósebessége, alacsony kabinnyomása, hatalmas ablakai és csendes utastere pedig igazán ideálissá teszi ügyfelei számára. – nyilatkozta Steve Taylor kapitány, a Boeing Business Jets elnöke. 

Boeing 747-8 Intercontinental BBJ

Egy szerencsés ügyfél, kinek kiléte nem publikus, megkapta saját személyre szabott Boeing 747-8I gépét, amelynek alapára 403 millió dollár. A hálókabinnal szerelt gép összesen 4,800 négyzetméteres teret kínál a fedélzeten tartózkodó utasoknak. ... akik több mint 16 ezer km-es hatótávval vehetik igénybe az akár 100 utas szállítására alkalmas repülőgépet.