Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a hetet

Pénzügyek2018. nov 25.Növekedés.hu

Ezen a héten megismerhetjük a gazdsági várakozásokat, de munkanélküliségi és beruházási adatok is ekkor jönnek. 

  • Hétfőn ismerhetjük meg a friss GKI konjunktúraindexet
2018 nyarának történelmi csúcsai után (július: 10,5) a GKI konjunktúraindexe augusztusban és szeptemberben mérséklődött (rendre: 6,7 és 5,5). Emögött a kereskedelmi feszültségek állhattak, melyet az ipari export-rendelésállomány romló megítélése is mutatott. Azonban októberben már emelkedést tapasztalhattunk az indexben (7,2). Összességben a hazai gazdasággal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. A novemberi üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat november 26-án, hétfőn teszi közzé a gazdaságkutató intézet. A magas fogyasztói bizalom a kedvező bérdinamika és a foglalkoztatás idei bővülése mellett a fogyasztás további növekedését ösztönzi, mely a harmadik negyedéves kiemelkedő, 4,8%-os GDP-növekedést is pozitívan támogathatta. Továbbá az üzleti bizalmi index júliusban történelmi csúcson állt (17,3) és bár azt követően kisebb mértékben visszaesett (augusztus: 13,3, szeptember: 10,4), októberben ismét növekedésnek indult (13,1), tehát továbbra is optimista kilátásokat tükröz a mutató. Az üzleti bizalmi index kiemelkedő értékei egyéb kedvező tendenciák mellett hozzájárultak a nemzetgazdasági beruházások növekedéséhez (2018 első félévében 13,4%-os beruházás-növekedés; év/év), és előrevetíti, hogy a harmadik negyedévben is dinamikus maradhatott a beruházások bővülése. 2018 egészére 4,4%-os gazdasági növekedést várunk idehaza, 2019-re viszont már a gazdasági növekedés lassulására számítunk (3,5%).
  • Munkanélküliségi adatokat publikál szerdán a KSH
A mutató a válság alatt megfigyelhető 10% fölötti szintekhez képest az elmúlt évek során fokozatosan mérséklődött, szeptemberben 3,8%-on állt. Ennek elsődleges okai a válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot megreformáló intézkedései. Az októberi friss adatokat szerdán közli a KSH. Az előttünk álló években már csak kismértékű csökkenés várható a munkanélküliségi rátában, mivel a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt.
  • Harmadik negyedéves beruházási adatok jönnek csütörtökön
2018 második negyedévében erőteljesen, 15,3%-kal (év/év) növekedtek a nemzetgazdasági beruházások, felülmúlva az első negyedéves szintet (10,8%). A harmadik negyedéves adatokat csütörtökön ismerhetjük meg. Várakozásunk szerint továbbra is dinamikus, kétszámjegyű bővülés várható a beruházásoknál idén. A növekedést leginkább a már korábban bejelentett nagyvállalati beruházások, a kedvező konjunktúra és kismértékben az EU-s források növekvő felhasználása támogatja idén. 2019-ben az EU-s források elköltésében jelentősebb felfutásra számítunk, támogatva a beruházások növekedését. Ugyanakkor a vállalati nagyberuházások már 2018-at követően csökkenhetnek a rendelkezésre álló információk szerint. A vállalati hitelezést tekintve felívelést várunk, mely részben képes lesz ellensúlyozni a beruházásokat érintő negatív tendenciákat, viszont egészében nézve 2019-től a beruházások mérséklődésére számítunk. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.