Ezt tudnia kell, mielőtt elkezdi a hetet

Egyéb2018. nov. 25.Növekedés.hu

Ezen a héten megismerhetjük a gazdsági várakozásokat, de munkanélküliségi és beruházási adatok is ekkor jönnek. 

  • Hétfőn ismerhetjük meg a friss GKI konjunktúraindexet
2018 nyarának történelmi csúcsai után (július: 10,5) a GKI konjunktúraindexe augusztusban és szeptemberben mérséklődött (rendre: 6,7 és 5,5). Emögött a kereskedelmi feszültségek állhattak, melyet az ipari export-rendelésállomány romló megítélése is mutatott. Azonban októberben már emelkedést tapasztalhattunk az indexben (7,2). Összességben a hazai gazdasággal kapcsolatos kilátások továbbra is pozitívak. A novemberi üzleti és fogyasztói várakozásokra vonatkozó adatokat november 26-án, hétfőn teszi közzé a gazdaságkutató intézet. A magas fogyasztói bizalom a kedvező bérdinamika és a foglalkoztatás idei bővülése mellett a fogyasztás további növekedését ösztönzi, mely a harmadik negyedéves kiemelkedő, 4,8%-os GDP-növekedést is pozitívan támogathatta. Továbbá az üzleti bizalmi index júliusban történelmi csúcson állt (17,3) és bár azt követően kisebb mértékben visszaesett (augusztus: 13,3, szeptember: 10,4), októberben ismét növekedésnek indult (13,1), tehát továbbra is optimista kilátásokat tükröz a mutató. Az üzleti bizalmi index kiemelkedő értékei egyéb kedvező tendenciák mellett hozzájárultak a nemzetgazdasági beruházások növekedéséhez (2018 első félévében 13,4%-os beruházás-növekedés; év/év), és előrevetíti, hogy a harmadik negyedévben is dinamikus maradhatott a beruházások bővülése. 2018 egészére 4,4%-os gazdasági növekedést várunk idehaza, 2019-re viszont már a gazdasági növekedés lassulására számítunk (3,5%).
  • Munkanélküliségi adatokat publikál szerdán a KSH
A mutató a válság alatt megfigyelhető 10% fölötti szintekhez képest az elmúlt évek során fokozatosan mérséklődött, szeptemberben 3,8%-on állt. Ennek elsődleges okai a válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot megreformáló intézkedései. Az októberi friss adatokat szerdán közli a KSH. Az előttünk álló években már csak kismértékű csökkenés várható a munkanélküliségi rátában, mivel a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt.
  • Harmadik negyedéves beruházási adatok jönnek csütörtökön
2018 második negyedévében erőteljesen, 15,3%-kal (év/év) növekedtek a nemzetgazdasági beruházások, felülmúlva az első negyedéves szintet (10,8%). A harmadik negyedéves adatokat csütörtökön ismerhetjük meg. Várakozásunk szerint továbbra is dinamikus, kétszámjegyű bővülés várható a beruházásoknál idén. A növekedést leginkább a már korábban bejelentett nagyvállalati beruházások, a kedvező konjunktúra és kismértékben az EU-s források növekvő felhasználása támogatja idén. 2019-ben az EU-s források elköltésében jelentősebb felfutásra számítunk, támogatva a beruházások növekedését. Ugyanakkor a vállalati nagyberuházások már 2018-at követően csökkenhetnek a rendelkezésre álló információk szerint. A vállalati hitelezést tekintve felívelést várunk, mely részben képes lesz ellensúlyozni a beruházásokat érintő negatív tendenciákat, viszont egészében nézve 2019-től a beruházások mérséklődésére számítunk. MKB Elemzési Központ