Felpörgetik azon ingatlanoknak az értékesítését, amelyek az államnak nem hasznosak

Hírek2024. ápr. 8.Növekedés.hu

A tényadatok szerint tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) bevétele elérte a 31,8 milliárd forintot, pedig a tervek még ennél jóval kevesebbről, 22,7 milliárd forintról szóltak - hangzott el egy mai sajtóeseményen.

Az utóbbi bő tíz évben az állami vagyon nagy léptékben bővült. Egész pontosan 2010-ről 2022-re 11 650 milliárd forintról 21 860 milliárdra nőtt – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Lakner Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója tartottak meg.

Mint elhangzott: az állami vagyon nagy részét az ingatlanvagyon teszi ki, amelynek értéke eléri a 14 197 milliárd forintot.

Igyekeznek felpörgetni azoknak az ingatlanoknak az értékesítését, amelyek az államnak nem hasznosak, vagy azt látják, hogy a magánszektor jobban tudja őket használni. Ennek is köszönhető, hogy a tényadatok szerint tavaly az MNV bevétele elérte a 31,8 milliárd forintot, pedig a tervek még ennél jóval kevesebbről, 22,7 milliárd forintról szóltak.

Az MNV bevételei egyébként a központi költségvetést illetik. A tulajdonosi joggyakorlásuk alatt több, mint 277 ezer ingatlan áll.

Ebbe a körbe nem csak lakó-, iroda-, gazdasági- és ipari épületek tartoznak, hanem például barlangok, műemlékingatlanok és tavak is. A közvetlen kezelt ingatlanok száma hozzávetőlegesen 21 ezer darab.

Mint a sajtóeseményen elhangzott: a 2024-es célok között szerepel a központi költségvetési szervek által használt ingatlanállomány felülvizsgálata is.

A tervek szerint az MNV-nél idén

  • ingatlanok értékesítéséből 32,7 milliárd forint
  • ingóságok értékesítéséből 1,3 milliárd forint
  • bérleti és használati díjakból 2,0 milliárd forint
  • vagyonkezelői díjakból 2,0 milliárd forint
  • egyéb forrásokból pedig 1,2 milliárd forint

fog befolyni.