Felravatalozzák II. Erzsébet koporsóját a londoni parlamentben - akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak

Hírek2022. szept. 14.MTI - Kertész Róbert, London

Felravatalozzák szerdán a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját a londoni parlament legősibb épületében, a Westminster Hallban.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A koporsót kedd este repülőgéppel szállították a skót fővárosból, Edinburghból Londonba, és a repülőtérről a brit királyi család első számú londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába vitték.

II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi a northolti légi támaszpontról a londoni királyi rezidenciára, a Buckingham-palotába érkezik 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban volt felravatalozva egy napon át, miután a skóciai Balmoral kastélyában elhunyt szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. II. Erzsébet brit királynő koporsóját szállító halottaskocsi a northolti légi támaszpontról a londoni királyi rezidenciára, a Buckingham-palotába érkezik 2022. szeptember 13-án. Az uralkodó az edinburghi Szent Egyed-székesegyházban volt felravatalozva egy napon át, miután a skóciai Balmoral kastélyában elhunyt szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében. (MTI/AP/PA pool/Gareth Fuller)

Innen szállítják át szerda délután az 1097-ben épült Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal már szerda estétől látogatható, de a ravatalozóhelyiség a csütörtök nulla órától vasárnapig éjfélig tartó négynapos időszakban minden egyes nap 24 órán át - esetenként egy-egy órás takarítási szünetekkel - nyitva lesz a lakosság előtt.

A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor, és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A sor számára 5 kilométeres útszakaszt jelöltek ki, amely a Westminster Halltól a Lambeth hídon át a Temze keleti, illetve déli rakpartján csaknem a Tower hídig tart.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.