III. Károly 2,4 milliárd ember új vezetője lesz a Brit Nemzetközösség élén

Hírek2022. szept. 9.Sz.A.

III. Károly néven lépett az Egyesült Királyság trónjára a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb fia, aki a Brit Nemzetközösség 56 államának is a vezetője lesz. Változnak az új brit bankjegyek és pénzérmék is, melyeken eddig II.Erzsébet arcképe szerepelt.

III. Károly a Brit Nemzetközösség vezetője lesz, amely összesen 56 önálló országot foglal magában.

A korábbi gyarmatok, protektorátusok közösségében összesen 2,4 milliárdan élnek.

Az eredetileg 1926-ban megalakult Brit Nemzetközösség 14 országában III. Károly államfő is lesz.Ezek akövetkezők: Ausztrália, Antigua és Barbuda, Bahama szigetek, Belize, Kanada, Grenada, Jamaica, Papua Új Guinea, St Christopher és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadines, ÚjZéland, Salamon-szigetek Islands, Tuvalu.

A Nemzetközösséghez tartozó többi országnak önálló államfője van.
Ezek a következő országok: Banglades, Botswana, Brunei, Ciprus, Dél-Afrika, Dominika, Gambia, Ghana, Guyana, India, Kamerun, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Malaysia, Maldiv-szigetek, Málta, Mauritius, Mozambik, Namíbia, Nauru (különleges tag), Nigéria (tagságát 1995 novemberében felfüggesztették), Nyugat-Szamoa, Pakisztán, Seychelles-szigetek, Sierra Leone, Szingapúr, Sri Lanka, Szváziföld, Tanzánia, Tonga, Trinidad-Tobago, Uganda, Vanuatu, Zambia és Zimbabwe.
 
A Nemzetközösség feje cím szimbolikus, és nem jár hatalommal.
Az új király koronázására csak később kerül sor a Westminster apátságban a 900 éves hagyományoknak megfelelően.
Hódító Vilmost koronázták meg itt először, III.Károly a 40. király lesz uralkodó, akinek itt kerül sor a megkoronázására.
 
Az előkészületek miatt az eseményre csak később kerül sor: II.Erzsébet 1952 februárjában örökölte meg a trónt, de csak később, 1953. júniusban koronázták királynővé.
 
A koronázás állami eseménynek minősül, a költségeket a brit államkassza fizeti, és a vendéglistát is a kormány állítja össze - emlékeztet a BBC.
 
Változnak a bankjegyek is, jelenleg 4,5 milliárd bankjegy van orgalomban, amelyen a királynő képmása szerepel, ezek együttes értéke 80 milliárd brit font körül alakul - írja a Guardian.
 
Az új, immár III.Károly arcképével nyomtatott bankjegyek, illetve pénzérmék előnézetét a Buckingham palotának is el kell fogadnia.