Háború: az ukrán ellentámadással egyelőre nem tud mit kezdeni Oroszország

Hírek2022. szept. 14.D.J.

Ez történt az ukrán háború 202-dik napján:

- Balakliya térségében 150 ezer embert szabadítottak fel az orosz uralom alól – számolt be a friss fejleményekről Hanna Maljar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese. A régió stratégiailag fontos szerepet játszott az inváziós csapatok ellátásában.

A városban egy orosz kínzókamrát is találtak.

- A Fehér Ház közleménye szerint az Egyesült Államok a következő napokban új katonai segélycsomaggal fogja segíteni Ukrajnát. Az ország második legnagyobb városában Harkovban az orosz erők elhagyták a védelmi állásokat – mondta egy amerikai szóvivő.

- Az ellentámadás során mostanra mintegy nyolcezer négyzetkilométert foglaltak vissza az ukrán csapatok – árulta el Volodimir Zelenszkij elnök, aki szerint a cél, hogy a megszállókat teljesen kiszorítsák az országból.

- Ahogy nyomulnak előre az ukránok egyre több helyen bukkannak mészárlások nyomaira.

Több helyen találtak lefejezett holttesteket. A megszállt területeken volt hogy a helyi lakosság annyira rettegett, hogy a felszabadítás után se mertek előbújni az alagsoraikból.

Tavasszal megrázta a világot, amikor kiderült, hogy Kijev közelében Bucsán az oroszok brutálisan kivégeztek több mint háromszáz helyi lakost. Lesia Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő szerint úgy tűnik, hogy több száz vagy akár több ezer hasonló mészárlásra is sor kerülhetett az orosz területeken.

A politikus megígérte, hogy ki fogják nyomozni a háborús bűntetteket.

- A brit katonai hírszerzés szerint Harkov térségében olyan orosz alakulatok szenvedtek súlyos veszteségeket, melyeket eredetileg Moszkva védelmére hoztak létre.

- A luhanszki régióban található 18 ezres Kreminnából teljesen kivonultak az oroszok – jelentette be Szerhij Hajdaj, a megye kormányzója, aki szerint gyakorlatilag Sztarobilszk várost is kiürítették.

- Az ukrán elnöki iroda egyik tanácsadója Mihajlo Podoljak szerint most leginkább légvédelmi rendszerekre van szükségük.

- Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az oroszok visszavonulás közben is fosztogatják a megszállt területeket. Délen volt hogy magángarázsokba törtek be és bútorokat, autókat vittek el.  

- A keddi nap folyamán az oroszok újra a polgári infrastruktúrát támadták. Keleten Luhanszk és Donyeck megye településeire, délen pedig Dnyipropetrovszk, Mikolajiv és a Cserkaszi megyére mértek csapásokat.