Felszállt a füst: Ursula von der Leyen német védelmi miniszter vezeti az EB-t, Lagarde az EKB-t

Hírek2019. júl. 2.MTI, Növekedés.hu

Az Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének. A hétgyermekes CDU politikus Angela Merkel bizalmasának számít, a mélyebb európai integráció és közös védelmi politika híve.

Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcstalálkozót követően.

A jelöltet azonban az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania, megbízatása öt évre szól.

Az Európai Bizottság első női vezetője lesz a 60 éves von der Leyen, aki Angela Merkel német kancellár bizalmasának számít. A hétgyermekes politikus 2005 óta a CDU párt tagja.

A jelölt az integráció és a közös európai védelmi politika híve, és a NATO-ban emelné az európai befolyást. 2013-as miniszterré választását több hónapos konzultáció előzte meg a koalíciós pártok között, és beiktatása után meredeken emelkedett a népszerűsége.

A brüsszeli születésű Von der Leyen közgazdaságtant tanult a London School of Economics-on, később orvostanhallgató volt a Hanoveri Egyetemen, az egyetem elvégzése után orvosként is praktizált.

Orvos-vállalkozó férjével, Heiko von der Leyen-nel 1981 óta élnek együtt. Édesapja a CDU politikusaként korábban Alsó-Szászország miniszterelnöke volt.

Politikai pályafutása 2001-ben indult, és Merkel mind a négy kormányában miniszteri szerepet kapott.

Az EB következő elnöke mellett az uniós tagállamok az Európai Tanács élére Charles Michel belga liberális miniszterelnököt választották.

Michel december 1-jétől 2022. május 31-ig tölti be új hivatalát. Tanácsi elnöki pozíciója mellett az euróövezet országait tömörítő csoport elnöki tisztségét is viselni fogja. Az Európai Tanács elnökének két és fél éves megbízatása egyszer újítható meg.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter-asszony az Európai Bizottságot vezeti majd

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen. Megválasztása esetén hivatali ideje a jelenlegi bizottság munkájának befejezését követően október 31-től öt évre szól.

A tanács az Európai Központi Bank (EKB) következő vezetőjének a francia Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját nevezte meg. Lagarde az első női vezető lesz az EKB élén.

Az Európai Tanács az Európai Parlamenttel és az EKB Kormányzótanácsával konzultációt fog kezdeni, amelyet követően tanácsi ajánlás alapján hivatalos határozatot hoznak majd az új vezető kinevezésről. Az EKB elnökének megbízatása 8 évig tart, és nem megújítható.

Lagarde EKB IMFChristine Lagarde az IMF vezérigazgatója, az Európai Központi Bank leendő vezetője

A tanácsi elnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Ursula von der Leyen kijelölésénél Németország a szavazás során tartózkodott, Angela Merkel viszont személyesen támogatta a jelöltet.

A német kancellár távozásakor adott rövid nyilatkozatában elmondta, azért tartózkodott a szavazásnál, mert a német nagykoalíció pártjai ezzel kapcsolatban nem voltak azonos véleményen.

Tusk tájékoztatójában kiért arra is, hogy telefonon beszélt Ursula von der Leyennel. A beszélgetés folyamán a bizottsági elnökjelölt ígéretet tett arra, hogy az új uniós bizottság összeállításánál kiemelt, első alelnöki tisztséget fog biztosítani Frans Timmermans szociáldemokrata, valamint Margrethe Vestager liberális politikusok számára.

Von der Leyen az alelnökök kinevezésénél földrajzi szempontokat is figyelembe fog venni - tette hozzá a tanácsi elnök.
 Az Európai Bizottság következő elnökét az Európai Parlament választja meg, de a jelöltállítás kizárólagos joga az unió alapszerződése értelmében az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanácsé.