Felszámolható-e a maffia "bűnbánó" bűnözőkkel? Nem csitul a botrány Olaszországban a szabadon engedett maffiavezér miatt - podcast

Hírek2021. jún. 29.Növekedés.hu

Több mint száz gyilkosság elismerése után, bűnbánó maffiózóként, pentitóként szabadult a római Rebibbia börtönből Giovanni Brusca maffiavezér. Érdekes módon épp annak a törvénynek lett a legnagyobb kedvezményezettje, amit annak idején az a Giovanni Falcone vizsgálóbíró kezdeményezett, akit Brusca tett el láb alól 1992-ben. Többek között erről, és az olasz társadalom felháborodásáról is beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM műsorában.

A nemrég szabadon engedett Giovanni Brusca néhány évvel ezelőtt adott interjút a Corriere della Sera milánói napilapnak a börtönből: arcát maszk és napszemüveg takarta, és egy előre megírt közleményt, beismerő nyilatkozatot olvasott fel, amelyben "bocsánatot kért" az áldozataitól, több száz, általa megölt ember hozzátartozóitól.

Hangjában azonban egy cseppnyi megbánást sem lehetett felfedezni.

Most ez a kegyetlen bűnöző kapott egy második esélyt az olasz igazságszolgáltatástól, hogy rejtett helyen, védett személyként élhessen tovább szabadon, annak fejében, hogy terhelő vallomást tett más maffiózókra.

A társadalom felháborodása azonban nem csitul: ismét előtérbe került, milyen morális árat kell fizetni a maffia hatalmának gyengítéséért, és mennyire kijátszható a pentito-rendszer.

A maffia felszámolásával eddig a Mussolini-érában értek el komoly sikereket, amikor gyakorlatilag katonai erővel, a szigetre küldött keménykezű Cesare Mori "Vasprefektus" különleges felhatalmazásával törték le a maffiát, ami azonban a háború után gyorsan visszaépült. 

Az első bűnbánó maffiózó, Tommaso Buscetta esetéről, a nemrég megjelent Az első áruló - Il traditore filmről, a Mussolini-korszak Vasprefektusáról, az írni-olvasni is alig tudó szicíliai bűnözőkről, a pentito-rendszerről és Falcone vizsgálóbíróról is beszélt Szabó Anna, a növekedés.hu vezető szerkesztője a Trend FM műsorában.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio Az első áruló című 2019-es, olasz film Tommaso Buscetta, az első "pentito" történetét dolgozza fel, a film előzetese az alábbi videóban tekinthető meg: