Hogyan hat a részvénypiacra a kamatemelés?

Pénzügy2021. jún. 29.Fellegi Tamás

10 év után kamatot emelt az MNB, egyúttal újra az alapkamat lett az irányadó eszköz. A Trend FM Prémium kategória műsorában Miró József, az Erste befektetési stratégája beszélt arról, milyen hatása lehet az emelésnek a részvénypiacokra és a forintra. A BÉT részéről Nagy Péter értékesítési igazgató vázolta a tőzsde eredményeit és terveit.

Részvénypiac

Miró szerint a bankok esetében növekedhetnek a kamatmarzsok, de ez attól is függ, mekkora további kamatemelés lehetséges. Az OTP, mint tőzsdei cég eredményében ez idővel jelentkezhet, de egyelőre olyan kis mértéről van szó, hogy még nem lehet a hatással a gyakorlatban számolni. A magasabb kamatok ugyanakkor általában kedvezőtlenek a részvénypiacnak, elsősorban az osztalékrészvényeknek, miután, ha a befektetők magasabb kamatot kapnak a banktól, vagy nőnek az állampapírhozamok, csak nagyobb várható hozam mellett vásárolnak részvényt.

A rendkívül alacsony kamatszint miatt önmagában ez a hatás még szerény lehet, ugyanakkor a jóval magasabb lakossági állampapírhozamokat önmagában nem érinti az alapkamat emelése, hisz például a MÁP Plusz eleve 4,95 százalékos éves hozamot biztosít 5 éves lejárat mellett. Ugyanakkor az egyetlen igazi osztalékcég a blue chipek között a Magyar Telekom, ahol az osztalékkal eddig is elégedetlenek voltak a befektetők, a kamatszinttől függetlenül is nagyon várják az emelést.

Forint árfolyam

Ami a forint árfolyamát illeti, Miró úgy gondolja, hogy a monetáris politika trendszerű változása a forint árfolyamára is kedvezően hathat. Eddig ugyan minden gazdasági mutató kedvező volt az elmúlt években, de az alacsony kamat nem támogatta az árfolyamot, így az alapvetően gyengült. Most viszont az infláció és a laza költségvetési politika miatt az MNB akár jelentősebb kamatemelési hullámot is indíthat, aminek már vélhetően érdemi forinterősítő hatása is lehetne.

Xbond, Xtend piac, és a tőzsde a tőzsdén

A műsor második felében Nagy Péter, a BÉT Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciók Igazgatóságának vezetője volt a vendég, aki elmondta, hogy az idei év aktív a BÉT kötvénypiacán: a Futureál zöld kötvényt bocsátott ki, és ezzel az 50. kibocsátó jelent meg az Xbond piacon, a tőzsde vállalati kötvények számára létrehozott egyszerűsített piacán. Az Xtend piacon, a részvények egyszerűsített piacán még nincs ilyen magas szám, de a közeljövőben előreláthatóan sok cég fog érkezni. A tervek közül egy érdekességet említett még Nagy Péter: akár maga a tőzsde is megjelenhet a tőzsdén, azaz a BÉT nyílt társasággá alakulhat, is részvényeit bevezethetik a kereskedésbe.

A teljes adást itt lehet meghallgatni.