Felülírhatja a nyaralási terveket a delta variáns

Hírek2021. jún. 25.V.Zs

Könnyen lehet, hogy a nyárra tervezett utazások egy részét módosítani, törölni kell a delta variáns terjedése miatt. Egyre több európai országban terjed a koronavírus variánsa: szombattól Belgium tiltólistára helyezett közel 30 országot, köztük népszerű úticélokat és Nagy-Britanniát is.

A listán 26, megbetegedés szempontjából nagyon magas kockázatú ország szerepel, köztük Tunézia, Argentína, Grúzia és Nagy-Britannia. A korlátozás azokra vonatkozik, akik az említett országokban tartózkodtak az elmúlt két hétben, kivéve a belga állampolgárokat. A döntést a koronavírus delta variánsának terjedése miatt hozta a belga kormány.

Német és nemzetközi orvosszakértők csütörtökön arra kérték a német szurkolókat, hogy ne vegyenek részt a válogatott következő meccsén, melyet a magyar csapattal játszott döntetlen után a londoni Wembley stadionban tartanak kedden.

„Még az is, aki be van oltva és kellő távolságot tart másoktól, kockázatot vállal, ha a Wembley stadionba megy”, nyilatkozik egy bajor lapnak Frank Ulrich Montgomery, a World Medical Assoociation elnöke.

Parlamenti beszédében csütörtökön Angela Merkel is óvatosságra intett: a kancellár úgy fogalmazott, Európa és Németország vékony jégen táncol.

Németországban az új esetek 15%-a Delta variánshoz köthető,

egy hét alatt duplájára nőtt a vírustörzs által okozott megbetegedések száma a Robert Koch intézet tájékoztatása szerint. 

Csütörtökön kiadott friss jelentésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) azt írja,

augusztus végéig a megbetegedések 90%-át okozhatja a delta variáns az Európai Unióban

valamint Izlandon, Norvégiában és Liechtensteinben.

A delta azaz indiai variáns a COVID-19 eddig ismert legveszélyesebb változata, akár négyszer fertőzőbb az eredeti koronavírus (Sars-Cov2 változathoz képest. Ez a kórokozó eddigi leginkább halálos és legkönnyebben terjedő formája, viszont szerencsére az oltások továbbra is hatékonyan védenek ellene -írta a The Economist.

koronavírus delta variáns változási ráta


Az Our World in Data június 17-i adatai alapján a szigetországban a lakosság 63,7 százaléka már megkapta legalább az első vakcinát, sőt a népesség 46,4 százaléka már a teljes védettséget jelentő második dózison is túl van. Ezzel a világ egyik legjobban átoltott országának számít.

Ennek fényében ijesztő, hogy a delta variáns hatására újra romlanak a járványügyi adatok a briteknél. Mindez újra az oltás beadásának a fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen látható, hogy a nyájimmunitási küszöb nagyon magasan van és csak azok védettek a vírus különböző változatai ellen akik be vannak oltva.

A korábban B.1.617.2 néven ismert variánst először Indiában fedezték fel februárban, ahol hozzájárult a tavasszal kezdődött szörnyű fertőzési hullámhoz.