Festmények és víz alatt készült bronz szobrok művészeti kavalkádja

Hírek2019. márc. 7.Növekedés.hu

Az idei kiállítások sorát Csurka Eszter önálló tárlata nyitotta az Ybl Budai Kreatív Házban. A Munkácsy Mihály-díjas képzőművész olaj-vászon festményeiről, különleges technikával vízben készült bronzszobrairól, egyedi tervezésű ékszereiről, videómunkáiról, performanszairól ismert. 

Csurka Eszter a ’90-es években tanult a Magyar Iparművészeti Főiskolán grafikát és fotográfiát, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőr osztályba járt, majd vizuális kommunikáció tervező művész végzettséget szerzett.


Sokszínű tanulmányai visszaköszönnek munkásságában is. Ismert olaj-vászon festményeiről, különleges technikával vízben készült bronzszobrairól, egyedi tervezésű ékszereiről, videómunkáiról, performanszairól. Szereti vegyíteni művészetében a különböző technikákat, festményei formavilágát és tematikáját szürreális motívumok és szenzualitás, filmszerű látásmód jellemzi.

Csurka kiállítása különös művek együttese. Évek óta párhuzamosan dolgozik a legkülönbözőbb műfajokban, festmény, grafika, szobrászat, video és performansz mind eszköztárához tartozik.

A mi időnk a titokzatos címe Csurka Eszter mostani kiállításának. Új képeinek sorozata nem csupán tematikusan összekapcsolódó festményekből áll össze, hanem egy idea megjelenítése foglalkoztatta.

Az elmosódott mozgás megjelenítését járja körül, a forgások, mozdulatok időbeli elmozdulásának rögzítése áll az új képek központjában. Évek óta foglalkoztatja ez a gondolat, kicsit a bemozdult, kvázi „elrontott” fotográfia hatására emlékeztető, egy figura megkettőzése, szellemalakká formálása.

Festményein figurái ritkán statikusak, a mozgás, az elkapott és tovaszálló pillanatok kavalkádja jelenik meg egy jellegzetes forma- és színvilágban. Ezek a mozdulatok adják képei sodró erejét és lendületét.


Víz alatt készült bronz szobrai érdekes keveredései a tudományoknak és a művészetnek, ahol az alkotás összetett folyamata válik az alkotóvá, míg a művész moderátorrá.

A mi időnk című tárlat március 24-ig tekinthető meg az Ybl Budai Kreatív Házban.