Hol fenyeget a szegénység Európában?

Elemzések2019. márc. 7.Növekedés.hu

Az Európai Unióban a helyi lakosok körében Csehországban a legalacsonyabb, Romániában a legmagasabb a szegénység kockázata, míg a közösség egészét tekintve a nem EU-s állampolgárok 41 százaléka él a szegénységi küszöbérték alatt.
 

Az Eurostat publikált egy érdekes statisztikát arról, hogy az egyes tagországokban az állampolgárok - kék körökkel az ábrán -, az ott élő, de másik EU-s országok állampolgárai - piros négyzettel -, illetve az EU-s állampolgársággal nem rendelkező lakosság - sárga négyzettel - mekkora hányada él a szegénységi küszöbérték alatt, azaz gazdálkodik a szociális transzferekkel számolt nemzeti medián jövedelem kevesebb, mint 60 százalékából. A statisztika 2017-es adatokkal készült.

Az adott országok állampolgárai körében végzett felmérés alapján az Európai Unióban Csehországban a legalacsonyabb a szegénység kockázata, majd következik sorrendben Ausztria, Franciaország és Svédország.

A legmagasabb szegénységi kockázattal a román állampolgárok élnek, közvetlenül előzve a görögöket és a spanyolokat.

Magyarországon a magyar állampolgárok 13,7 százalékát fenyegeti a szegénység, ami kedvezőbb érték, mint az EU 15,3 százalékos átlaga.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán olvasható.