Floridában több helyen vészhelyzetet hirdettek ki

Hírek2024. jún. 14.MTI

Florida déli részének több megyéjére hirdetett vészhelyzetet az állam kormányzója csütörtökön a rövid idő alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék nyomán, ami áradásokhoz vezetett.

Ron De Santis döntése vonatkozik a Miami városát is magába foglaló Miami-Dade megyére, ahol két nap alatt mintegy 500 milliméter eső hullott, de a szövetség állam déli részének volt olyan területe is, ahol a csapadék meghaladta a 600 millimétert. Szintén az érintett nagyobb floridai városok közé tartozik Sarasota. A jelentések szerint a villámáradások esélye is jócskán megnövekedett, ugyanis a talaj annyira telítődött, hogy további esők vizét már nem tudja elnyelni,

így, ami lehullik, az árvízként jelenthet veszélyt a lakott településekre.

Csütörtöki jelentések szerint az áradásokban a víz lakóházakat is elöntött, és több embert kellett kimenteni otthonából, valamint sokakat a vízben rekedt járművekből szabadítottak ki a mentőegységek. Az időjárási körülmények miatt csütörtökön nem nyitottak ki az iskolák a Fort Lauderdale-t magába foglaló Broward megyében, ahol a repülőtéren is akadozott a forgalom a kifutópályát borító víz miatt.